Folytatódnak a koncepciós eljárások Trump hívei ellen

Mindenfajta bírósági végzés nélkül egész egyszerűen leszállítják azokat a légitársaságok a repülőgépek fedélzetéről, akiről kiderül, hogy ott volt január első hetében a Capitoliumnál.

Érdekes videók tűntek fel a 9Gag érdekességeket megosztó portálon: a mozgóképeken egy feldúlt férfi, valamint egy kiabáló nő látható.

Azonban nem azért idegesek, mert megütötték volna őket, hanem azért, mert egész egyszerűen nem engedték fel őket egy repülőjáratra. Illetve felengedni felengedték, azonban felszállás előtt mindkettejükkel közölték: mivel ott voltak a Capitoliumnál, ezért rákerültek a repüléstilalmi listára. A videókban elhangzik a „terrorist”, illetve a „white terrorist” kifejezés…

Ezt korábban csak terroristákkal szemben alkalmazták, így jogos lehet a felvetés: vajon hogyan lehet, hogy minden szövetségi eljárás nélkül egész egyszerűen rákerülnek egy olyan listára, amire egyébként nem kerülhetnek rá bírósági ítélet nélkül?

Egész egyszerűen úgy, hogy egy demokrata kongresszusi képviselő, Bennie G. Thompson felszólította a szövetségi ügynökségeket, hogy tegyék rá az azonosított embereket az eddig csak iszlám terroristákkal szemben alkalmazott repüléstilalmi listára. Azok pedig végrehajtották az utasítást, igaz, erről csak utólag szereztek tudomást az érintettek.

A légitársaságok eljárása egyébként nem példa nélküli, és nem hiába ismerős: a nagy tech cégek, így a Facebook és a Twitter is a napokban pont ilyen egyoldalú eljárások keretén belül tette elérhetetlenné Trump elnök profiljait, ami ellen Angela Merkel is felemelte a szavát (Varga Judittal egyetemben).

De gondolhatunk akár arra is, amikor Kovács Zoltán, a magyar kormány képviselőjének Twitter-fiókjába nyúlt bele a Twitter, és tette 200 követőjét elérhetetlenné.

Nyitókép: Trump híve a washingtoni repülőtéren, miután megtudja, hogy nem repülhet (fekete pólóban, fehér sapkában).

Világ tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek