Varga Judit egyetért Merkellel Trump kapcsán

Ritkán látható egyetértés alakult ki Berlin és Budapest között.

Teljes mértékben osztja Angela Merkel német kancellár véleményét, amely szerint aggályos, hogy a Twitter zárolta Donald Trump amerikai elnök felhasználói fiókját – írta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

„Nem tisztem más állam belpolitikájának a kommentálása, azonban van, ami felett nem lehet elsiklani. Az elmúlt pár napban új szintet lépett a magáncenzúra és eddig példátlan módon sújtott le. A digitális imperializmusban immáron nem számít, hogy az ember egy átlag felhasználó vagy éppen a világ vezető hatalmának demokratikus úton megválasztott elnöke, ugyanis kiderült, hogy mindkettőt egyetlen gombnyomással el lehet hallgattatni” – fogalmazott a miniszter.

Mindez rávilágít arra, hogy „valójában mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a liberális közösségi média globális kontrolljának”–írta. A magyar miniszter ezzel a német kancellár szavaira utalt.

Hétfőn ugyanis Berlinben bejelentették: Angela Merkel „problémásnak” tartja, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját – adta hírül a Portfolio az MTI-re hivatkozva.

Steffen Seibert, a német kancellár szóvivője hétfőn a sajtó képviselői előtt kijelentette: az internetes közösségi oldalak működtetőinek „hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt”, ezért helyesnek nevezte azt a fellépésüket, amikor a problémás tartalmak megjelölik, azt ugyanakkor kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás „elemi fontosságú” szabadságjog.

A szóvivő Berlinben leszögezte, ezen alapvető jogot csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni, nem a közösségi oldalak vezetésének döntése alapján. „Ebből a szempontból nézve a kancellár problémásnak tartja az amerikai elnök fiókjainak tartós blokkolását” – tolmácsolta főnöke szavait hangsúlyozva Seibert.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek