Gondolatvezérlésű találmány – csíki feltalálótól

Újabb találmánnyal rukkolt elő a csíkszeredai Imets Tamás. Az agyhullámokkal irányítható készüléknek egyelőre a multifunkcionális változata van kész.

Imets Tamás tizedik osztályos diák a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában, rajz osztályon, architektúra szakon. Nem ez az első találmánya, a fiatalember számos „kütyüt” készített már. Egy évvel ezelőtt biciklire rögzített ventilátorral telefontöltésre alkalmas áramot állított elő. Mint mondja, az inkább fejlesztés volt, ezt a mostanit már lehet találmánynak nevezni.

 

imets-tamas-vn-002_b

Ez egy multifunkcionális, agyhullámokkal irányítható eszköz, egy EEG (Electro Encephalo Graphy) olvasókészülék. Ez méri az agyhullámokat, az alfát, a betát, a deltát és a thétát. Ezek közül az alfa és a béta tudatosan módosítható, és ezeket fel lehet használni arra, hogy a felhasználó irányítani tudjon különböző készülékeket. Ugyanakkor még érzékeli a pillantást is. Jelenleg öt beépített funkciója van: robotvezérlő, kurzorvezérlő, kommunikációs funkció, magasfeszültségű készülékeket kapcsolgató funkció (lámpákat lehet kapcsolgatni például) és a protézis. A robotvezérlő a későbbiekben remélhetőleg egy kerekesszék lesz, amely egy erőteljes pillantásnak köszönhetően elindul előre, egy másik pillantásra megáll, fókuszálásra balra megy és nyugodt, meditatív állapotban jobbra. Ezt nagyon könnyen meg lehet oldani, mert minden ember ezeket tudatosan tudja stimulálni. Ha becsukom a szemem és összeszorítom a szemhéjamat, akkor az alfa hullámaim megemelkednek, ha pedig fókuszálok valamire, akkor a béták lesznek sűrűbbek” – magyarázta az ifjú feltaláló.

Elmondta, a kurzorvezérlő úgy működik, hogy fókuszálásra jobbra megy, meditálásra felfele és pillantással kettőt kattint. Kattintáskor bemegy a képernyő bal alsó sarkába és így bármilyen koordinátát végig lehet járni a számítógépen, ugyanis nincs négy jel, hogy bármilyen irányba lehessen mozgatni. A kommunikációs funkció úgy működik, hogy fókuszálással NEM-mel lehet válaszolni, meditálással pedig IGEN-nel. Ez a némáknak lehet nagy segítség ahhoz, hogy könnyebben tudjanak kommunikálni a külvilággal. A készülék egyelőre még hangokat nem ad ki, piros és zöld jelzés van rajta. A protézisnél a fókuszálásnál két motor mozgatta két kampókar összezár, a fókusz elveszítésekor pedig elenged.

 

imets-tamas-vn-004_b

Maga a készülék több részből áll. Van egy fejpánt, amit szintén Tamás szerelt össze. „Ez egy nagyon haszontalan koreai kütyü volt, valami nyuszifüleket mozgatott. Ezt szétszedtem és átalakítottam kicsit az áramköröket, hogy használható legyen. Ezután beletettem egy bluetooth-modult, ami továbbküldi egy központi szervernek a jelt, ott megtörténik az elemzés, egy EEG-algoritmus van rá írva. Van még öt kapcsoló, amiről az öt funkció közül lehet választani az agyhullámainkra hagyatkozva.

Mint mondta, ha továbbfejleszti a készüléket, akkor nem ilyen multifunkcionálisakat fog építeni, hanem olyanokat, amelyek személyre szabottak. Ugyanakkor nemcsak a fogyatékkal élő személyek számára  hasznos a találmány, mivel videojátékokat is tud irányítani a készülék, mindenki számára érdekes lehet, hogy gondolattal irányíthat egy virtuális világban. A készülék ötletét a Csillagok háborúja című filmből merítette. „Nagy rajongója vagyok a sci-fi filmeknek, leginkább a Csillagok háborújának és mindig is szerettem volna mozgatni úgy tárgyakat, hogy rágondolok. Ez volt a kiindulási pont.”

A készüléket három hónap alatt készítette el, és pár nappal ezelőtt bemutatta a Budapesten Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, akit a sikeres bemutató után a Pázmány Péter Főiskolának egy professzora személyesen hívott meg az egyetem bionika karára (a biológia és az elektronika ötvözete).

A csíkszeredai fiú tele van tervekkel, jelenleg egy intelligens robot megépítésén dolgozik. Úgy véli, ahhoz, hogy a „gondolatolvasó” készüléket tovább tudja fejleszteni a pénz mellett fontos az is, hogy legyen még mellette valaki, aki annyira eltökélt mint ő, és érti azt, amit csinál. Ugyanakkor egy intézményes háttér is szükséges lenne. Tamás a  Kárpát-medencei  Tehetségkutató Alapítvány támogatottja, ennek keretében ösztöndíjban részesül, valamint van egy mentortanára, aki szükség esetén tanácsokat ad a műszaki tudományok terén, és úgy néz ki, a nyáron egy hónapot tölt a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Szöveg és képek forrása: Székelyhon.ro


Hasonló cikkek