Zarándoklat és napba nézés Pünkösdkor – Molnár Levente operaénekest kérdeztük élményeiről

A népszerű művész Máriapócstól gyalogolt Csíksomlyóig, részt vett a pünkösdi búcsún és a „napba nézést” sem hagyta ki

Közép-Európa szent helyeit köti össze a Mária Út, amely a legnagyobb zarándokútnak számít térségünkben A Mária Út elnöke felkérte Molnár Leventét, hogy vállalja el a 2021-es csíksomlyói szalagos zarándoklat világi fővédnökségét. A székelyföldi származású énekes igent mondott, és május 7-én indult útnak Máriapócsról, hogy a csíksomlyói búcsú napján érkezzen meg a Mária Út végső állomásához, Csíksomlyóra, ahová elvitte a különböző közösségek imaszalagjait.

Máriapócs, Kárásztelek, Somlyóújlak, Szilágysomlyó, Kolozsvár, Boncida, Gyergyóremete, Jenőfalva, Karcfalva, Csíksomlyó – csupán néhány helyszín, ahonnan videót töltött fel a saját Facebook-oldalára. A több mint 300 kilométeres út nagy részét gyalogosan tette meg, a csíksomlyói nyeregben pedig a szombati mise kezdete előtt elénekelte a palóc himnuszt, és elmondta: zarándoklatát a nemzet egységéért ajánlotta fel.

A csíksomlyói kegytemplom előtt (b-j) Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Molnár Levente és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke (Fotó: Molnár Levente Facebook oldala)

Régi csángó hagyomány, hogy pünkösdvasárnap hajnalban a Kis-Somlyó keleti lejtőjén napba nézést tartanak. A világhírű operaénekes ezen is jelen volt, és szívesen mesélt élményeiről.

Vona Ildikó/PannonHírnök: Mit adott ez a zarándokút?

Molnár Levente: Nagyon mély spirituális utazás volt, mélyen magamba néztem. Sok minden világossá vált. Tükör volt ez a zarándoklat, jobban megismertem magam, és teljesebb lett az életem.

– Mennyit gyalogoltál?

– Nagyon sokat, 350 km fölött van a megtett út (Hivatalosan 424 kilométer a két város közötti távolság – a szerk.). Napi átlagban 24,3 kilométert gyalogoltam, de volt, amikor többet. És mindennap mentem, nem voltak pihenőnapok.

– Gondolom, kellemesen elfáradtál…

– Most úgy érzem, hogy két hétig tudnék aludni! Fárasztó volt, mert nagy fizikai terhelést jelentett, de egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy feladom.

– Van izomlázad?

– Izomlázam van, de az semmi a sok vízhólyaghoz, sebhez képest, amik a talpamon vannak. Némelyik nagyon fájdalmas.

–  Az ünnepi mise után kimentél a hajnali napba nézésre is…

– Igen, én már 4.30-kor kint voltam a pünkösdvasárnap szokásos napba nézésen. 5.30-kor kelt fel a nap; eleinte kicsit felhős volt az ég, de aztán kitisztult, és gyönyörű látványt nyújtott a napfelkelte.

–  Mi változott benned a zarándoklat hatására?

– Nagyot fejlődtem az út során elfogadásban, szókimondásban. Hitben átitatódtam, és rájöttem, hogy nem élek még teljes spirituális életet. Hihetetlen tudatállapotot idéz elő a sok menés, imádkozás, éneklés. Jobban megélem magamban a hazaszeretetet. Mindig büszke voltam a székely származásomra és a magyarságomra, de most ez még jobban felerősödött. Fantasztikus élmény volt Csíksomlyón ennyi ember előtt énekelni.

–  Meddig tart ki ez a szép emlék?

– Úgy érzem, hogy ez a sok-sok élmény, amit a zarándokút alatt összegyűjtöttem, és a rengeteg szeretet, amit azoktól az emberektől kaptam, akikkel találkoztam, örök életemre kitart.

– Köszönöm szépen a választ!

Zarándokok Csíksomlyón 2021-ben (Fotó: MTI/ Veres Nándor)

A csíksomlyói búcsú és kegyhely 2020-ban került be a hungarikumok közé. Tavaly elmaradt, de 2021-ben már megtartották a csíksomlyói pünkösdi búcsút. Korlátozott létszámban, és a járványügyi szabályozások, biztonsági előírások betartásával ismét érkezhettek hívek a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe. Legtöbben még mindig gyalogosan tették meg a Hármashalom oltárhoz vezető utat.

Idén a szentmise szónoka Salamon József gyimesbükki plébános volt, aki a hithez, Szűz Máriához és Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette prédikációjában. A Duna TV, a Mária Rádió és néhány internetes csatorna élőben közvetítette az eseményt, így idén is több százezer magyarhoz jutott el Csíksomlyó üzenete.

Molnár Levente az imaszalagokkal a 2021-es csíksomlyói búcsún (Fotó: Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda Facebook oldala)

Tavaly – szintén a koronavírus miatt – elmaradt az augusztus 9-ére, a csíksomlyói nyeregbe hirdetett Bánk bán című operaelőadás. A produkció rendezője Vidnyánszky Attila, a címszerepben pedig Molnár Leventét láthatta volna a közönség. Erről azonban nem kell teljesen lemondani, ugyanis a Coopera keretein belül készült alkotásból több mint 100 előadást terveznek. Ha a vírushelyzet lehetővé teszi, akkor előbb-utóbb Erkel Ferenc remekműve is el fog jutni Csíksomlyóra.

Bánk bán „Hazám, hazám” – áriája Molnár Levente előadásában itt található:

(Kiemelt kép: Molnár Levente Bánk bán szerepében az Erkel Színházban/MTI-fotó Koszticsák Szilárd)

Külhon | PannonHírnök

Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek