Gyimesi (OĽaNO) hivatalvezetőként átláthatatlanul kezelte Nagykapos vagyonát

Címlapsztoriban jelentetett meg terjedelmes cikket a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjéről az aktuality.sk.  A parlamenti képviselő tagad, és szerinte személyes bosszú áll a háttérben.

Az írás szerint a korábbi években a Peter Petrikán (Most-Híd) vezette városban hivatalvezetőként dolgozó Gyimesi Juraj (György) hűtlenül kezelte a városi vagyont. A politikus tagadja a vádakat, és szerinte bosszú áll a háttérben.

Gyimesi több, mint 10 évig volt Nagykapos városának hivatalvezetője. A város akkori gazdálkodásának hiányosságaira a főellenőr, Michal Hriš rendszeresen figyelmeztetett. A kisebb kihágások között a szolgálati gépkocsik magáncélokra is való használatát említette, mégpedig olyanok részéről is, akiknek erre semmiféle felhatalmazásuk nem volt. Az ellenőr szerint az üzemanyagköltség 30 százalékban haladta meg a fogyasztást.

Súlyosabb kihágások történtek állítólag az alapiskola felújítása körül, melyet a Stavomont SP vállalat végzett. A cég olyan munkákat is számlázott, melyeket el sem végzett. Ráadásul a keretszerződés is önkényesen különböző szerződés kigészítésekkel lett bővítve, melyeket kiszámláztak, és ki is fizettek.

A kivitelezés során a SzK Mezőgazdasági Minisztériuma is hiányosságokat tárt fel, így a város kénytelen volt visszafizetni a pénzeket. Az átláthatatlanság a személyi kifizetéseknél és a városi lakások kiutalásánál is felmerült. Az ingatlanok 80 százalékát olyanoknak utalták ki, akik kérvényei hiányosak voltak. Két esetben korlátlan időre kaptak lakást az igénylők, és olyanoknak is meghosszabbították a szerződéseiket, akik rendszeresen lakbértartozást halmoztak fel.

Az aktuality.sk cikke szerint az egyik városi gyermekjátszótér felújítását az a Tobbi nevű cég nyerte el, melynek társtulajdonosa a versenytárgyalásban részt vevő személy. Kérdéseket vet fel a városi járdák nagy összegű, 1.5 millió eurós felújítása is, melynek minőségi hiányosságaival a lakosságnak is problémái voltak. Hriš ellenőri jelentéséből következik, hogy a kivitelező, az Eurovia SK 552 ezer euró értékben el sem végezte a munkákat.

Gyimesi szerint tevékenysége egyáltalán nem volt átláthatatlan és a gazdaságosság elveit is betartotta. „Kiállok a korábbi döntéseim mellett. Ténykedésem alatt a város az elmúlt 30 év legnagyobb kivitelezési munkálatait végezte el. Valamit létrehoztunk. A főellenőr jelentéseit személyes bosszúnak tartom,“ – jelentette ki Gyimesi.

A parlamenti képviselő szerint Hriš azért motivált, mivel a polgármester korábban neki ígérte az alpolgármesteri posztot, de ígéretét végül nem tartotta be. Ami az iskola felújítását illeti, Gyimesi úgy reagált, hogy nemcsak a város fizette vissza a minisztériumnak a támogatást, hanem a kivitelező is visszaadta a városnak a munkákra felvett pénzt.

Hriš Gyimesi vádjaira már nem kívánt reagálni azzal, hogy nyugdíjban van, személyes bosszú nem vezérelte, állításait pedig továbbra is fenntartja.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép: Facebook (atkuality.sk)


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek