Gyimesi: Visszaélések voltak a KKA-ban

A szlovák parlamentben tartott sajtótájékoztatót Gyimesi György (OĽaNO) képviselő, mivel szerinte a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatási rendszerében személyi összeférhetetlenségek vannak, azt állítja, a támogatások egy része a Híd közeli szervezetekhez került. 

A képviselő szerint az alap létrehozása nem a kulturális autonómia irányába tett lépés volt, hanem a Híd hátterének finanszírozását szolgálta. „A pénzeket emberek egy szűk csoportja osztotta szét saját magának, a saját szervezeteinek vagy a hozzájuk kötődő személyeknek” – állítja. Gyimesi szerint a piramisszerűen felépített rendszer tetején a Híd egykori kulturális államtitkára, Rigó Konrád állt. „A bizottságokban 2020-ban Barak Bálint, Csanda Gábor, Juhász László, Beke Zsolt ült” – sorolta Gyimesi azok nevét, akik szerinte Híd közeli személyek.

Gyimesi azt állítja, a testület másik tagja, Beke saját magának szavazott meg 7400 eurót, a hozzá köthető civil szervezeteknek pedig további forrásokat ítélt meg. A Gurigongo Symposium és portál, a dunszt.sk is egyenként közel százezer eurós támogatást kapott. Szerinte a Phoenix Polgári Társulásnak, a Pozsonyi Kiflinek, de az Új Szó kiadójának juttatott támogatás is kifogásolható.

Ugyancsak helytelenítette, hogy a parameter.sk vezetője, Barak Bálint bizottsági tag 114 ezer eurót szavazott meg a portálnak, de a családjához vagy a médiumhoz köthető egyéb pályázatok is támogatást nyertek. Gyimesi azonban arról is beszélt, hogy magukat a támogatott projekteket, azok hasznosságát nem akarja kétségbe vonni, hanem a döntőbizottságokban tapasztalható összeférhetetlenségeket helyteleníti.

A KKA leköszönő igazgatója, Molnár Norbert visszautasítja a Gyimesi által megfogalmazott vádakat. „Komolyan arról beszélgetünk, hogy a legolvasottabb szlovákiai magyar napilap, vagy a leglátogatottabb portál, vagy akár a Pozsonyi Kifli vagy a Bázis valamilyen politikai párt hátterét adja? Ez teljesen nevetséges” – jelentette ki Molnár. „Az átfedések teljes elkerülése azt is okozhatja, hogy hozzá nem értő emberek fognak dönteni a kisebbségi kultúráról” – nyilatkozta.

Rigó kiemelte, a KKA az országban működő alapok közül a legtranszparensebb, a döntésekkel kapcsolatos minden információ nyilvános.

Beke szerint az alap működése során nem történt törvénysértés. „Kutatásra pályáztam egy másik bizottságnál, de hasonló csúsztatás van a többi szám mögött is” – mondta.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek