Gyorsan drágul az ingatlan Szlovákiában

Szlovákia lassuló gazdasági növekedése az ingatlanpiacon még nem érezteti a hatását, épp ellenkezőleg: a jegybank legfrissebb felmérése szerint a július és szeptember közötti időszakban az előző negyedévhez képest 3 éve nem látott ütemben ugrottak meg az ingatlanárak.

Míg tavaly éves szinten 5,5 százalékkal nőtt a szlovákiai lakóingatlanok átlagára, az idei harmadik negyedévben csaknem 10 százalékos drágulást mértek az egy évvel korábbihoz képest. „A lakóingatlanok négyzetméterenkénti átlagára elérte az 1603 eurót, ami az előző negyedévhez képest is csaknem 50 eurós növekedés.” – nyilatkozta Mikuláš Cár, a szlovák jegybank elemzője.

Ezúttal is a lakásárak nőttek a legnagyobb mértékben, az egy évvel korábbihoz képest több mint a tizedével, míg a családi házak 6,5%kal drágultak. A lakások négyzetméterenkénti átlagára így 1898, a családi házaké pedig 1247 euró körül mozog.

“A lakások esetében a legnagyobb árugrást a nagyobb, ötszobás lakások szegmensében mértük, míg a családi házak közül a luxusvillák, de a standard méretű házak is nagyobb mértékben drágultak, mint az előző időszakban.” – tette hozzá Cár.

Pozsony megyében a négyzetméterenkénti ár 76 euróval nőtt. A fővárosban így több mint a duplájába kerül egy lakás, mint bármelyik más megyében. „Pozsony megyében már 6 százalékkal magasabbak az ingatlanárak, mint a 2008-as gazdasági válság előtt. E tekintetben azonban Nyitra megye a csúcstartó, ahol a Jaguar autógyártó nyitrai megjelenése miatt mára 11 százalékkal nőttek a lakásárak a válságot megelőző csúcsokhoz képest.” – mondta Roman Vrbovský jegybanki elemző.

“Ingatlanbuborékról még nem beszélhetünk, hiszen az egy olyan áremelkedés, amit a túlméretezett kereslet, a spekuláció és a kapzsiság hajt olyan magasságokba, ami már hosszú távon nem tartható, majd az árak a mélybe zuhannak. Ilyen egyelőre nem fenyeget.” – állítja Roman Vrbovský jegybanki elemző.

“Minden attól függ, milyen irányt vesz a hitelpiac, vagyis hogy alacsony szinten maradnak-e a hitelkamatok és nem változnak-e drasztikus mértékben a hitelfelvétel követelményei. Az elkövetkező negyedévekben folytatódhat a lakóingatlanok drágulása.” – tette hozzá Vrbovský.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek