Heger: Már biztosan nem lesz határlezárás

A szlovák határokat már biztosan nem fogják lezárni, mint 2020 márciusában. A megoldást a lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága jelenti. Ebben egyezett meg a szlovák és a cseh kormányfő, valamint az osztrák kancellár a slavkovi hármak találkozóján, a Csehországban található lednicei kastélyban.

Sebastian Kurz osztrák kancellár arra emlékeztetett, hogy meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, és az oltás jelenti a fegyvert ellene. Andrej Babiš cseh kormányfő továbbá arról biztosított, hogy semmilyen lockdown nem lesz. Kurz egyértelműen elutasította a határok lezárását. „Ez komoly gazdasági károkat okoz” – jelentette ki a közös sajtótájékoztatón, ezenkívül az export és az idegenforgalom problémáira emlékeztetett.

„Meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, a vírus nem fog eltűnni” – így Kurz. „Ha valaki azt hiszi, hogy az oltás helyett más intézkedésekre van szükség, mint amilyen az iskolák bezárása vagy a határok lezárása, akkor ezeket az intézkedéseket jövőre, és akár 3 év múlva is be kellene vezetni.”

„Mindhárman azt mondjuk, hogy a megoldást az jelenti, ha meggyőzzük az embereket arról, hogy oltassák be magukat” – mondta Babiš. „Az egyetlen hatékony fegyver a Covid-19 ellen, az oltás” – hangsúlyozták.

A slavkovi hármak csoportja 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy szorosabbra fűzze Szlovákia, Csehország és Ausztria regionális szintű együttműködését.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek