Hogyan teheti kellemesebbé hétköznapjait egy jól berendezett otthon?

Hogyan teheti kellemesebbé hétköznapjait egy jól berendezett otthon? Életünk nagy részét az otthonunkban töltjük, nem mindegy, hogy milyen a berendezés, mennyire szolgálják a bútorok a kényelmünket.

Most azt nézzük meg, hogy miként teszi kényelmesebbé a hétköznapjainkat, ha jól berendezett lakásba térünk haza munka után.

 

Legyen praktikus és kényelmes a nappalink!

 

A lakás lelke a nappali, pláne, ha van benne egy kényelmes kanapé! A nagy beszélgetések, társasozások helyszínei lehetnek például a komfortos sarokgarnitúrák. Összeülhetünk a családdal megnézni egy jó filmet, átbeszélni a nap történéseit. A nappalit érdemes testre szabni, ha szeretünk tévézni, kerülhet a monitor vagy a tévé a központba. Ha a társasjátékok dominálnak a családban, kerítsünk egy szép nagy dohányzóasztalt, amin elfér a tábla, a kártyák, bábuk.

Ha a nappalit egybenyitjuk a konyhával (amerikai konyha), akkor a főzéssel, sütéssel elfoglalt családtag sem szorul ki a beszélgetésből. És még az étkezőasztal is bekerülhet a nappaliba. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a teret! Érdemes időről-időre átgondolni a lakás egyes helyiségeinek funkcióját, célszerű mindig az adott élethelyzetnek megfelelő életteret kialakítanunk.

 

 Gondolkozzunk praktikusan otthonunk megtervezésénél!

 

Egy jól berendezett otthon a tervezésnél kezdődik. Mérjünk, beszélgessünk, tervezzünk! Gondoljuk végig lépésről-lépésre, hogy szoktunk élni, milyen napi rutinjaink vannak? Azt is nézzük meg, hogy a lakás, ház, amiben élünk, milyen adottságokkal rendelkezik! Mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, hogyan oszlanak meg a funkciók? Végeredményben akkor lesz kellemes az otthonunk, ha az alapszerkezettel tisztában vagyunk. Az esztétikumot érdemes a praktikusan végiggondolt terv alapján tovább gondolni. Így végül nem csak szép, de valóban kényelmes, jól használható otthonunk lesz.

 

Egy jól berendezett otthon a tervezésnél kezdődik.

 

Találjuk meg mindennek a helyét!

 

Fontos, hogy a lakásban mindennek legyen meg a maga helye. Ez első blikkre egyértelműnek tűnhet, de sajnos gyakran belefuthatunk abba, hogy csak úgy hányódnak a holmik szobáról szobára. Pláne, ha gyerekek is laknak a házunkban. Próbáljunk meg olyan tárolókat kialakítani, ami a saját holmink mennyiségére, jellegére van szabva. Épp ezért ne az legyen a stratégiánk, hogy veszünk egy tárolórendszert és mindent belepakolunk. Először vegyük szemügyre az elpakolandó holmikat és utána találjunk hozzá tárolót.

Gondoljunk az idényholmikra is. Például a téli holmiknak legyen olyan tárolója, ahová az év többi részében el tudjuk pakolni. Ha sportolunk, túrázunk, alakítsunk ki a szükséges eszközöknek praktikus polcokat, akasztókat. Mérd fel, hogy a helyiségen belül hol helyezhető el tároló! Vizsgáld meg, hogy melyik falra mekkora polc, szekrény férne el, nézz körül alaposan, kitűnő tárolóhelyként funkcionálhat a lépcső alatt kiaknázatlan terület, az ablak alá vagy az ajtó fölé fúrható polc. (Fúrás előtt ellenőrizd a fal minőségét és azt, hogy hol futnak a vezetékek a falban, így néhány kellemetlen meglepetést is megspórolhatsz magadnak!)

 

A konyhában is legyen minden kéznél!

 

Egy jól kialakított konyha otthonunkban aranyat ér. Itt is fontos, hogy először szemrevételezzük, milyen tárgyakat, edényeket szeretnénk elpakolni. A gyakran használt eszközök, fűszerek legyenek kéznél, a mosogatógépet úgy szereljük be, hogy lehetőleg egy időben ki lehessen nyitni a gép ajtaját és a szemetest, illetve odaférjünk a mosogatóhoz is. Ha szeretünk egyszerre többen ténykedni a konyhában, érdemes szélesebb, nagyobb konyhapultot kialakítani. Ha nem vagyunk nagy főzőzsenik, inkább rendeljük a kaját, vagy étterembe szeretünk járni, akkor nem kell hatalmas konyhát kialakítani. Az amerikai konyhás megoldás pedig azoknak a legjobb, akik úgy szeretnek főzni, sütni, hogy közben beszélgetnek, gyereket nevelnek.

Ha kicsi a konyhánk, akkor érdemes L alakban kialakítani a munkaháromszöget, vagyis a hűtő, mosogató, főzőlap geometriáját. Így egybefüggő felület áll rendelkezésünkre az előkészítés, feldolgozás, főzés során. Válasszunk fehér vagy halványzöld, halványszürke konyhabútort ezeknél a pici konyháknál, így a helyiség térhatása kedvezőbb lesz. A tárolás szempontjából elhelyezhetünk síneket a munkalap és a felső szekrény közötti területre, ahol jó néhány tárgy helyet kaphat.

 

Egy jól kialakított konyha otthonunkban aranyat ér.

 

Rendszerezzük az apró tárgyakat, vezetékeket!

 

A mütyürök amilyen kicsik, akkora káoszt tudnak okozni az otthonunkban. Keríts mutatós dobozokat és helyezd ezeket a picúr tárgyakat egy rendszerező segítségével a doboz belsejébe! Rendelj méretre készített egyedi tervezésű dobozokat a rendszerezéshez! A különböző vezetékek, hosszabbítók, kábelek is elképesztő zűrzavart tudnak okozni, főleg ha egy kis helyiségben szabadulnak el! Tervezd meg, hogy milyen eszközökhöz kell elektromos áram, a konnektorhoz képest hol helyezkednek el, vásárolj kábelrendezőt, így kordában tudod tartani a vezetékeket, töltőket stb.

 

 

Az otthoni workstation kialakítása

 

2020 óta egyre többen dolgoznak otthonról, vagyis home office-ban. Ha csak pár napról van szó, el tudsz dolgozni egy ideiglenesen irodának kikiáltott helyiségben (ez lehet a konyha, a nappali vagy a háló). Azonban ha hosszú távon otthonról végzed a munkát, ha megteheted, alakíts ki egy kis irodahelyiséget, ami valamilyen módon elkülönül a családi élettértől. Ebben a helyiségben jó eséllyel központi helyen lesz a számítógéped, laptopod, a közelében helyezd el a nyomtatót.

A home office-ban is alakítsuk ki az iratok kordában tartásához szükséges rendszert, és az első adandó alkalommal szabaduljunk meg a felesleges tárgyaktól, papíroktól! A rendszer kialakítása igazi flow-élmény lehet, a rend megtartása viszont egy monoton folyamat. Van, akinek nehezére esik megszabadulni a feleslegessé vált holmitól, van, akinek két nappal az “új rend” kialakulása után káosz alakul ki az asztalán. Ha elakadnánk a rendszerezésben, vagy mindig ugyanabba a hibába esünk, felkérhetünk egy rendszerezési tanácsadót, hogy segítsen a számunkra megfelelő struktúra kialakításában.

 

Forrás és fotók: megveszlak.hu

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek