Lesz-e infláció ellenes csomag Szlovákiában?

Milan Krajniak (Sme rodina) szlovák munkaügyi miniszter szerint jóvá kell hagyni az infláció ellenes csomagot, akár Čaputová feltételeinek elfogadásával, akár enélkül.

Milan Krajniak (Sme rodina) szerint jóvá kell hagyni az inflációellenes csomagot, amelyet Zuzana Čaputová államfő visszaküldött a parlamentbe, akár az államfő feltételeinek elfogadásával, akár enélkül. A munkaügyi miniszter erről az RTVS 5 perc múlva 12 című műsorában beszélt. Arra kérte Richard Rašit (Hlas), hogy támogassák a törvényt.

Májusban már mindegyik visegrádi országban 10 százalék feletti éves inflációt mértek. Szlovákiában is folytatódott a drágulás, brutálisan elszálltak az árak. Észtországban már 20 százalék felett jár az érték. “Készek vagyunk elfogadni a köztársasági elnök feltételeivel együtt, ha lesz ilyen megegyezés. Ha nem lesz, akkor a feltételek elfogadása nélkül is, mivel azt szeretném, hogy július 1-jétől segítséghez jussanak a gyermekes családok” – mondta Krajniak.

A Peter Pellegrini körüli független képviselők abban az esetben hajlandóak támogatni a csomagot, amennyiben kiegészítik azt a nyugdíjasoknak és az alacsonybevételű gyermektelen családoknak nyújtott segítséggel. Elutasítja, hogy támogassák a csomagot és csak később tárgyaljanak feltételeikről.

Igor Matovič szerint Čaputová “bosszúból” nem írta alá az inflációellenes csomagot.

Krajniak megjegyezte, hogy a nyugdíjasok kapnak 13. havi juttatást, és a további hozzájárulásról, amelyet decemberben fizetnének ki a nyugdíjasoknak, a nyár végén döntenek az inflációs adatok alapján.

A miniszter az egészségügyi dolgozók és tanárok béremelése kapcsán megjegyezte: a kérdést az állami alkalmazottak fizetésemelésével együtt kezelik, és már tárgyalnak a szociális partnerekkel. Szerinte azonos arányú béremelésre van szükség, és a következő évre is kell vonatkoznia. Ez több mint félmillió alkalmazottat érintene.

Forrás: bumm.sk

Fotó: tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek