Inflációs, idegenforgalmi, ipari statisztika jelenik meg a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a szeptemberi infláció, a szálláshelyek augusztusi forgalma, az ipar augusztusi teljesítménye.

    Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés augusztusi teljesítményét. Júliusban az ipari termelés volumene 8,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor éves összevetésben 7,7 százalékkal csökkent. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 júliusában. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 10,2 százalékkal emelkedett a tavaly júliusihoz mérve, szezonálisan és munkanappal kiigazítva az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal visszaesett.
Szerdán jelenik meg az augusztusi kiskereskedelmi forgalom adata. Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 2,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Júliusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene tavaly júliushoz mérve. 2021. január-júliusban – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,1 százalékkal nagyobb volt az üzletek forgalma, mint az előző év azonos időszakában.
Csütörtökön a szálláshelyek augusztusi forgalmi adatait közli a KSH. Júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához viszonyítva, de 36,1 százalékkal kevesebb volt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 8,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de 11,1 százalékkal elmaradt 2019 júliusitól. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16,2 százalékkal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 70,0 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 1,2 millióval, a külföldieké 350 ezerrel volt magasabb. Az összes vendégéjszaka 80 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 29,1 százalékkal kevesebb, összesen 5,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 14,1, a külföldiek 56,9 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint a múlt év azonos időszakában.

Pénteken a szeptemberi infláció és a külkereskedelmi forgalom augusztusi előzetes adata jelenik meg. Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Az elemzők 4,7 százalékos éves bázisú inflációs indexet vártak augusztusra a júliusi 4,6 százalék után. Az elmúlt egy évben a dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.
A részletes adatok szerint júliusban az export euróban mért értéke 10,6 százalékkal, az importé 15,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az egyenleg 369 millió euróval romlott, és 210 millió euró deficitet mutatott. A változatlan áron számolt kivitel 3,7 százalékkal, a behozatal 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,3, a behozatalban 11,5 százalékkal emelkedett a tavaly júliusihoz viszonyítva. A cserearány 2,9 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 1,8 százalékkal gyengült, a dollárral szemben 1,4 százalékkal erősödött.


Hasonló cikkek