Ingatlanpiac: javulhat a vevők alkupozíciója

A koronavírus miatt a keresleti oldal visszaesését tapasztalják az ingatlanközvetítők, miközben a kínálat nem csökkent, így a vevők alkupozíciója javulhat.

A tranzakciószámban és árakban is átmeneti csökkenés várható, de a járványügyi helyzet javulásával visszapattanhat a piac. A jelenlegi helyzetben az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődik a szakértők szerint.

Az elmúlt napokban drasztikusan csökkent az érdeklődök száma a vírushelyzet romlásával, miközben a meghirdetett lakáshirdetések száma emelkedett – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a hirado.hu-nak.

Az Ingatlan.com adatai szerint a március 2–13. közötti időszakban a magánszemélyek 3,7 százalékkal több eladó lakáshirdetést adtak fel, mint az azt megelőző időszakban. Az idén eltelt két és fél hónapban is bővült a kínálat a múlt év azonos időszakához viszonyítva, volt olyan hét, amikor 8–17 százalékkal nőtt a kínálat.

Két héttel ezelőtt a hirdetők 2,5 százaléka csökkentette a hirdetési árát országos szinten, múlt héten pedig már 3,5 százalékuk, és a csökkentés átlagos mértéke 4 százalék volt.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek