Jelentős kedvezményt kapnak az oltottak a szlovákiai fekete járásokban

Azok, akik megkapták az oltást, illetőleg átestek a koronavírus-fertőzésen, a fekete járásokban is járhatnak étterembe, és igénybe vehetik a szálláshelyek szolgáltatásait – tájékoztatott Eduard Heger (OĽaNO) szlovák kormányfő a koalíciós tanács hétfői ülését követően.

„Bízom abban, hogy a vendéglátóipari egységek bölcsen fognak eljárni, és nem teszik kockára, hogy szigorú büntetést kapjanak azért, mert megkerülték a szabályokat.” – írta Heger a Facebook-oldalán azzal, hogy a kabinet következő ülésén több intézkedésről is szavaznak majd.

A következő kormányülésen vélhetően arról a kötelességről is szavaznak majd, amely szerint egy fenntartó nem engedheti be azt a személyt a vendéglátóipari egységébe, illetve tömeges rendezvényre, aki nem hajlandó felmutatni a Covid-igazolványát a személyi igazolványával együtt. Ugyancsak joga lesz kutasítani a rendezvényről azt a személyt, aki nem tesz eleget a Közegészségügyi Hivatal által kiadott járványügyi előírásoknak.

A Közegészségügyi Hivatal és a rendőrség egy új felhatalmazást kaphat, amely szerint kihágás esetén helyszíni bírságot szabhatnak ki, illetve bezárathatnak egy vállalkozást. „Ha valaki veszélyezteti az egészségügyi személyzetet, illetőleg meghamisítja a Covid-igazolvány, ezer eurós büntetésre számíthat” – írta Heger.

A kabinet arról is dönt majd, hogy a munkáltatók kérhetik-e alkalmazottaiktól a Covid-passt. „Azoknak az oltatlan alkalmazottaknak, akik a fekete járásokban dolgoznak, és nem estek át a fertőzésen, teszteltetniük kell magukat, ezt a munkáltatónak kell biztosítania, legalább kétszer hetente, saját költségen” – tette hozzá Heger.

A pandémiai betegszabadságot a hagyományos betegszabadság szintjére emelnék.

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek