Jól működik a párkapcsolatunk?

Sok kapcsolat életében vízválasztónak tekinthetjük a Valentin-napot, amikor az addig gyakran a szőnyeg alá söpört problémák a felszínre kerülnek. Hiába elérhető cikkek, tanulmányok, könyvek és párkapcsolati tanácsadások garmadája, a párkapcsolati statisztikák egyre csak romlanak. Mit tehetnénk azért, hogy a mi kapcsolatunk elkerülje a buktatókat?

A mindennapok mókuskerekében annyira könnyű nem odafigyelni a másikra, a halvány jelzésekre… Így aztán sokan csak akkor eszmélnek rá egy akut problémára, amikor már nem lehet azt jól megoldani. Talán az segíthet, ha tudatosak vagyunk és hétről hétre felülvizsgáljuk a helyzetet: jó úton halad-e a kapcsolatunk? Mit tehetünk azért, hogy még jobb legyen?

Hol van a boldogság?…

Ha végignézünk egy zsúfolt metrószerelvény vagy vasúti kocsi utasainak során: hány boldog, elégedett, magabiztos arcot látunk? Mit árul az azoknak a pároknak az arca, akik egymásra sem néznek egész úton, nem is igazán szólnak egymáshoz?  Esetleg egyikük görcsösen szorongatja a társa kezét, de még egy mosolyt sem kap viszonzásképp?

Vagy vegyünk egy másik helyzetet. Gyorsétteremben üldögélő párocskák, a többség kezében ott van az elmaradhatatlan mobiltelefon, amelynek kijelzőjéről még evés közben sem veszi le a szemét? Tudja egyáltalán az illető, hogy ki ül vele szemben? Vajon hogy működik egy ilyen kapcsolat? Talán a legjobb szó rá: lazán. Érzelemmentesen? De semmiféleképpen nem együttműködésben.

A másik fél vajon jól érzi magát egy ilyen kapcsolatban? Van-e olyan fokú őszinteség, hogy megbeszéljék egymással? Vagy annyi is elegendő, hogy legyen valaki, akivel együtt tölthetjük az időt? Olyan nehéz őszinték lenni magunkkal és egymással és felvállalni, mit várnak el a másiktól?

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha már a kezdet kezdetén úgy indulnánk neki a kapcsolatainknak, ahogy folytatni akarjuk! Kimondva, ami nem tetszik és elnézni, amit el lehet nézni, de mindenképpen törekedve az őszinteségre. Hiszen hosszú távon jó tervezni…

Buktatók a párkapcsolatban

1. Az őszinteség hiánya: Komoly probléma forrása, hogy sokan nem csupán partnerükkel nem őszinték, de saját magukkal sem: nincsenek tisztában az értékeikkel, a hibáikkal pedig félnek szembenézni. Lehet, hogy zavar valami a párunk családjában vagy baráti körében, amiről nem merünk nyíltan beszélni – ám az eltitkolt ellenérzésekből komoly feszültségforrás válhat egy idő után, amely megrendítheti a kapcsolatunkat.

2. Téves elképzelések: Rengetegen vannak olyanok, akiknek arról sincs szilárd elképzelésük, mihez szeretnének kezdeni az életükkel, mit várnak el saját maguktól… és vajon mit várnak el egymástól? Így aztán párjuknak sem képesek megfogalmazni, hogy mi értelme a kapcsolatuknak, mit várnának el tőle. Pedig ez egy kardinális probléma forrása lehet a későbbiekben.

3. A zöldszemű szörny felbukkanása: Az önbizalomhiány, önmagunk nem-elfogadása okán alakulhat ki féltékenység. Talán mondani sem kell, hogy ez nagyon mérgező hatású egy párkapcsolatban. Itt is elsősorban saját magunkat kell rendbe tennünk – akár kívül, akár belül. Ne feledjük, hogy ha saját magunkat szeretjük, tiszteljük és elfogadjuk, mások által is annál szerethetőbbé válunk!

Képek forrása: http://www.download-free-wallpaper.com, http://il8.picdn.net/shutterstock, http://www.psychic-telephone.co.uk


Hasonló cikkek