Kadétok terepversenyét rendezték Bánkon

Tizenöt középiskola 226 tanulója vett részt a honvéd kadét akadályfutóversenyen pénteken a Nógrád megyei Bánkon, a megmérettetést a Honvéd Kadét Kupa egyik állomásaként rendezte a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar OCR Sport Szövetség

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, aki 2015 és 2018 között honvédelmi miniszter volt, köszöntőjében elmondta: ebben az időszakban tízéves fejlesztési programot indítottak el, többek között elkezdték a tartalékos rendszer kiépítését, és elindították a Kadét Programot. A honvédség és a minisztérium 86 iskolával kötött szerződést a program kiteljesítésére azzal a céllal, hogy többletképességekkel, többlettudással ruházzák fel a diákokat, ezért minden iskola kap egy felkészített mentort is.

Simicskó István szólt arról is, azért van szükség ilyen típusú versenyekre, hogy a fiatalok erősítsék kompetenciáikat, helyt tudjanak állni a változó világban. Megemlítette, hogy számos országban folyik hasonló képzés, és a britek például előszeretettel foglalkoztatnak olyan fiatalembereket, akik részt vettek kadétképzésben, mert fegyelmezettek, bátrak, tisztességesek, nagy munkabírásúak.

Almási László, a HM honvédelmi nevelési és ifjúságstratégiai osztályának vezetője a megnyitón ismertette, három szintje van a Kadét Programnak: az első a honvéd kadét közismereti, a második a honvéd kadét szakképzést tartalmazza, a harmadik szint a bentlakásos honvéd kollégium. Az eseményen részt vett Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke is.

Az erő- és állóképességüket összemérő versenyzőknek 3,5 kilométeres távot kellett megtenniük, amelyet 20 akadály nehezített. A természeti akadályok közt volt a szintkülönbség, függőhíd és vízi akadály, míg a telepített akadályok között lézerfegyveres, lövészeti, granáthajítási feladatokat is kaptak, a teljesítést minden ponton versenybírók ellenőrizték.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek