Kárpátalján őrizhessék meg magyarságukat

Hét év szünet után várhatóan márciusban Budapesten ismét asztalhoz ül az ukrán-magyar kormányközi bizottság. Ezt Dmitro Kuleba, az euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes jelentette be Szíjjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével tartott közös sajtótájékoztatóján Kijevben, közölte a 112.ua. Nagyon konkrét projektekről fogunk beszélni, amelyeket Ukrajna és Magyarország együttesen hajthat végre, mondta.

Szíjjártó Péter a maga részéről kifejtette, Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi viszonyra törekszik.

„A magyar kormány az Ukrajnával fennálló jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt. Nincs olyan normális ember, aki ne akarna jó kapcsolatot ápolni szomszédjával”, mondta. Magyarország fejleszteni kívánja Ukrajna mezőgazdaságát és  egészségügyét, valamint további humanitárius segítséget nyújt, hozzájárul Kárpátalja gazdasági fejlődéséhez. A magyar külügyminiszter állítása szerint a bizottság sikeres ülése “előkészíti Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját.”
A felek az ukrán oktatási törvényről, újabb ukrán-magyar határátkelő nyitásáról, több infrastrukturális projektről is tárgyalni fognak.

Az MTI kijevi tudósítójának beszámolója szerint az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

“Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni” – fogalmazott Szijjártó.

Elmondta, ismertette az erre vonatkozó magyar javaslatokat Anna Novoszad ukrán oktatási miniszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben az ukrán miniszter fogadja a kárpátaljai magyar pedagógusok szövetségének vezetőit.

Dmitro Kuleba az MTI-kérdésére válaszolva elmondta, hogy a kisebbségek jogainak védelméről szóló, a kormány által megígért törvényjavaslatot a kulturális minisztérium készíti elő. Ezt követően társadalmi vitára bocsátják.

Kuleba elmondta: egyelőre nem tudja, mikor kerülhet az előterjesztés a parlament elé. Ugyanakkor közölte: Kijev mindent megtesz a kisebbségek védelmében, amit a nemzetközi kötelezettségek előírnak számára, és nem kívánja elodázni a törvény elfogadását.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón megköszönte Magyarországnak Ukrajna területi integrációjának támogatását és azt segítséget, amelyet az ukrán gyermekek rehabilitációjáért tett.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott még Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Honcsaruk miniszterelnökkel is.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek