Kereszteket újítottak fel Röszkén

Útszéli kereszteket hoztak rendbe a településen, hogy tovább őrizzék a falu hagyományát, és hogy megőrizzék az utókornak ezeket a kis építményeket

Röszke legrégibb út menti keresztje már több mint 130 éves, még a 19. században épült, és azóta is a falubelieket védi. Legalábbis így tartja a hagyomány. De nem ez az egyetlen kereszt, ami megerősíti a lakosokat hitükben. Számos tárgy található akár kisebb, elhagyatottabb utak mellett is. Ám ezeket is, akárcsak a templomokat és az emberek hitét, gondozni kell.

Jelentős összefogással egyházi, önkormányzati és magánfelajánlásoknak köszönhetően, renoválták Röszke keresztjeit, amiket nagyrészt hálából vagy fogadalomból állítottak fel korábbi lakók. Sokak szerint fontos ezeket megőrizni, hogy bárki emlékezhessen a múltra, hitre, szeretetre és összetartozásra, akkor is, ha nincs lehetősége, vagy esetleg személyes okok miatt nem is akar templomba menni. Így vagy úgy, de e keresztek segítségével mindenkiben megerősödhet, vagy mindenkihez visszatalálhat a hit és a remény.

A moranettv.hu információi szerint a legtöbb keresztet Császár Anti bácsi, a helyi temető gondnoka újította fel, de sokan támogatták a munkáját. Egy-egy keresztért családok is összefogtak.

Az utóbbi hónapokban ez volt Röszke egyik nagy összefogása és sikere.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció!


Hasonló cikkek