Két jelölt visszalépett, Juhász György maradt a komáromi Selye János Egyetem rektora

Az egyetem szenátusa 14 igennel, ellenszavazat nélkül és egy tartózkodás mellett újabb 4 évre szavazott bizalmat Juhász Györgynek, aki 2016 óta vezeti a Selye János Egyetemet (SJE). Régi-új rektorrá majd a köztársasági elnök nevezi ki, várhatóan januárban.

A rektori posztért eredetileg hárman szálltak versenybe, ám Tóth János és Szőköl István november 25-én visszaléptek, így a komáromi egyetem jelenlegi vezetője, Juhász György egyedüli jelöltként mutathatta be programját a rektorjelölt-választó közgyűlésen. Hogy mi állt a visszalépés hátterében, arról hivatalos és nyilvános indoklás nem hangzott el. Az intézmény Konferenciaközpontjában tartott eseményt a járványügyi helyzet miatt csak internetes közvetítés segítségével követhették az érdeklődők.

Juhász György a rektorjelölti előadását a szlovákiai magyar oktatás helyzetének, illetve a kedvezőtlen demográfiai jellemzők bemutatásával kezdte. „Felelős intézményként ki kell venni a részünket abból, hogy minél alacsonyabb legyen a csökkenési arány” – jelentette ki Juhász. Hangsúlyozta a doktori programok fejlődését és bővülését, mivel úgy tartja, a „PhD-hallgatók biztosítják a jövőt”, valamint kiemelte a habilitációs és inaugurációs eljárás jogának akkreditálását is a Református Teológiai Karon.

A SJE-n jelenleg 1894 hallgató folytat tanulmányokat, közülük 1457-en nappali tagozaton. 2020-ban egyébként mintegy 4 millió 952 ezer eurót kapott az egyetem állami támogatás gyanánt. Kitért arra is, hogy 2015 óta emelkedik a SJE-n tanuló magyarországi diákok aránya, amelyet meg kell tartani, mert az állam támogatja a külföldi hallgatók számának növekedését. Igyekeznek megszólítani az észak-magyarországi régiót, ahol szorosabb együttműködést akarnak kialakítani a különféle intézményekkel és vállalatokkal.

A prezentáció talán legfontosabb témája az egyetemen zajló tudományos munka erősítése volt, amelyet részletekbe menően boncolgatott Juhász. Mindenképpen támogatni fogják az oktatók tudományos karrierjét, beleértve a kimagasló publikációs aktivitást, valamint a projekttevékenységet. Továbbá ha teljesíteni tudják a minőségbiztosítási eljárások követelményeit, akkor további programok nyitására is lehetőség nyílik majd.

„Amit most ígérni tudok a szenátusnak és az akadémiai közösségnek, az a munka. Tehát az elkövetkező 4 évben is nagyon sok munka vár ránk nehéz feltételek között – értem ezalatt a koronavírust és az általa okozott gazdasági problémákat, illetve az akkreditációs ügynökség által előírt standardokat, amelyeket majd teljesíteni kell” – hangzott el a rektorjelölt zárszavában.

A szenátusi támogatás nem jelent közvetlen kinevezést, Juhász György most rektorjelöltnek számít. A testület a javaslatot először eljuttatja az oktatási miniszternek. Ezt követően Zuzana Čaputová köztársasági elnök várhatóan januárban nevezi ki a SJE régi-új rektorát.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek