Kétoldalú egyeztetés és emléktábla-avatás Varsóban

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár január 31-én Varsóban találkozott a lengyel védelmi miniszter helyettesével, Paweł Woźnyval.

A felek közösen avattak emléktáblát az 1918 és 1920 között a lengyel szabadságért hősi halált halt külföldi katonák tiszteletére a varsói helyőrségi templomban. A most felavatott márványtáblán szereplő első név a magyar Buol Artúr ezredesé.

A hivatalos esemény után a delegációk megtekintették a varsói helyőrségi templom múzeumában a tábori lelkészi szolgálatot bemutató állandó tárlatot, ahol a lengyel katonák – többek között – megemlékeznek a 2010. április 10-i szmolenszki légikatasztrófa tíz (nyolc római katolikus és kettő pravoszláv) papáldozatáról is. Németh Szilárd elmondta: nagyon megrendítő volt látni az atyák halála után megtalált és itt kiállított személyes és hitéleti tárgyaikat.

Ezt követően a magyar delegáció tagjai a lengyel-magyar barátságról, közös történelmükről és a katonai együttműködés további lehetőségeiről (közös békemissziók, európai védelmi feladatok, kiképzés, oktatás, hadgyakorlatok, emlékezetpolitika) és kereteiről (bilaterális, V4, NATO, EU, ENSZ) folytattak kétoldalú megbeszélést Varsóban Paweł Woźny lengyel nemzetvédelmi államtitkárral, miniszterhelyettessel. A magyar tárgyalódelegáció tagjai Kovács Orsolya varsói nagykövet, Dudás Zoltán titkárságvezető, Illés Pál első beosztott, Szabó József ezredes, katonai attasé voltak.

Németh Szilárd államtitkár, a lengyelek nagy barátja, Csepel egykori polgármestere január 31-én átvehette a XXI. kerület testvérvárosának legrangosabb kitüntetését: a városi tanács Elżbieta Radwan polgármester javaslatára Wołomin tiszteletbeli polgárává választotta.

honvedelem.hu / kormany.hu


Hasonló cikkek