Kevés repce lesz Bács-Kiskun megyében

Az olajos magvak ára lejtőre került az utóbbi hetekben és jelenleg csak  175–180 ezer forint körüli árakon kötnek szerződést az idei repcemagra a gazdák a felvásárlókkal

Bács-Kiskun megyében számottevő szórással hektáronként 2–3 tonna körüli szemtermésről szólnak az előrejelzések. Ezt a hozamot homokhátsági viszonylatban nevezhetjük kedvezőnek is, azonban a térségbeli össztermés veszteséget mutat a sokéves átlaghoz képest.

Bálint János őstermelő akinek Kiskunfélegyházán van földje elmondta, hogy tizenöt hektáron vetettek repcét, ám jelentős a fagykár, és a szárazság miatt fejletlenek maradtak a termőrészek. Hektáronként körülbelül 2 tonnát lehet látni a táblákon. Feltételezhető, hogy a repce tartani fogja magasabb árát, mert immár elég jók a becslések az idei termésről, várhatóan kevesebbet takarítanak be belőle Európa-szerte.

Az uniós repcetermés alacsonyabbnak mutatkozik idén, mint az remélték. A kontinens nyugati és keleti felében egyaránt kárt tettek e növényben a későn érkező fagyok. Közelebbről, Bács-Kiskun és Dél-Pest megyében a termesztők ugyancsak kevesebbnek látják az elvárhatóhoz képest a majdani repcehozamot – írja a BAON.hu

A repcemag felvásárlási ára tavasszal elérte a tonnánkénti 190 ezer forintot. Úgy tűnik, a folyamatos drágulása fékeződött, sőt visszájára fordult, ám a jelenlegi ár így is több mint 40 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. A napraforgóra hasonlóak a prognózisok, a magas olajtartalmú szemek termelői ára jelenleg meghaladja a tonnánkénti 180 ezer forintot. Aratás közeledtével a kalászosok új termésére kínált árak is mérséklődtek. Néhány hete a búzára tonnánként 70 ezer forint áron szerződhettek a termesztők, napjainkban 60–65 ezer forintot ajánlanak érte a felvásárlók. Ez az összeg 20–25 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori árszintet.

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Hasonló cikkek