Kié a Tajvani-szoros? Feszültség Kína és Tajvan között

A Tajvani-szoros nemzetközi vízi útvonal, és a kormány támogatja, hogy amerikai hadihajók áthaladjanak rajta – közölte kedden a tajvani külügyminisztérium, visszautasítva Kína azon állítását, hogy felségjoga van a stratégiai fontosságú átjáró felett.

A Reuters  beszámolójában  kiemeli, hogy a keskeny tengerszoros gyakran katonai feszültség forrása azóta, hogy a Kínai Népköztársaságot megalapító kommunistákkal szemben 1949-ben elvesztett polgárháborút követően a legyőzött Kínai Köztársaság kormánya Tajvanra menekült.

Az elmúlt években amerikai hadihajók és alkalmaként szövetséges nemzetek, például Nagy-Britanna és Kanada hadihajói is áthajóztak a szoroson, ami kiváltotta Peking haragját.

Hétfőn a kínai külügyminisztérium közölte, hogy

az ország szuverenitással, szuverén jogokkal és joghatósággal rendelkezik a Tajvani-szoros felett.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője egyben hozzátette:

Hamis állítás, amikor egyes országok a Tajvani-szorost nemzetközi vizeknek nevezik, hogy ürügyet találjanak a Tajvannal kapcsolatos kérdések manipulálására és Kína szuverenitásának és biztonságának fenyegetésére.

Joanne Ou, a tajvani külügyminisztérium szóvivője szerint viszont az ilyen állítások tévhiten alapulnak.

A Tajvani-szoros nemzetközi vizeknek minősül, a felségvizeken kívüli vizekre pedig a nemzetközi jog nyílt tenger szabadságának elve vonatkozik

– jelentette ki utalva arra, hogy álláspontjuk szerint bármely nemzet, így az Egyesült Államok hadihajói is áthaladhatnak rajta.

Nyitókép: Illusztráció

Amennyiben tetszik a tartalmak, közlemények, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 


Hasonló cikkek