Kőhalminak nincs főnöke, de van olyan, akinek van vétójoga

Nemrég jelent meg az első könyve a Karinthy-gyűrűs humoristának, aki a Húzós című műsorban arról is beszélt, hogyan készül egy-egy műsorra, és azt is elárulta, milyen volt az első fellépése.

„Teljesen más munkához szoktatott” – árulta el Kőhalmi Zoltán A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit című könyvéről. Az első megjelent könyvével kapcsolatban a Húzósban arról beszélt: nem úgy születnek ezek a munkák, hogy a tökéletes mondatok kijönnek az emberből, hanem dolgozni kell rajta. Ezeket a mondatokat például a stand up világában a közönség formálja, a könyvnél viszont nem volt ilyen visszajelzés – mondta a Karinthy-gyűrűs humorista Rónai Egonnak.

A könyv szerkesztője, Cserna-Szabó András nagyon békésen állt hozzá, azt mondta neki, próbálja lefogni a kezét, és volt is olyan, mikor azt mondta szerkesztőként, hogy „ez azért már sok”, mert a cselekmény túl bonyolult volt. A könyv egy skandináv krimi, a szerző szerint, aki nem is olvasott még ilyen könyvet, az is tud rajta szórakozni. Kőhalmi számára a könyv egy érdekes játék volt, egy paródiának indult, Kőhalminak ez egy stílusjáték volt.

 

Az első fejezet egy önálló paródiának indult, majd évekig kallódott, mert nem látta be, hogy lesz ebből egész könyv. Végül bement a kiadóhoz a fejezettel, akik azt kérdezték tőle, hogy mi lenne, ha öt hónap alatt megírná a könyvet. „Akkor boldogan mentem haza, de lefeküdni már magzatpózban, rettegve…” – viccelődött.„Humoristának mondom magam. Az egy forma, hogy a színpadon állok. Az egy nagyon kézenfekvő, és hálás forma, hogy a színpadon állok. Nincs igazán főnököm, aki megmondaná, hogy mit mondjak, és mit ne mondjak” – mondta a műsorban. Bár főnöke nincs, de van olyan, akinek vétójoga van: a feleségének, és a családjának.

 

A teljes cikket ITT olvashatja.

 

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek