Körbeszámlázással csaltak el áfát

A Somogy Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a 43 éves dombóvári férfival és két társával szemben, akik Áfa adónemben körbeszámlázással okoztak közel százmillió forint kárt az állami költségvetésnek.

A vádlott 2017. évben a tényleges gazdasági tevékenységet végző vállalkozása mellett létrehozott egy olyan céget is, mellyel az volt a célja, hogy jogosulatlanul általános forgalmi adót igényeljen vissza. Ennek érdekében a másik két vádlottal további cégeket hoztak létre úgy, hogy azokba cégvezetői pozícióban strómanként – többségében – szerb állampolgárokat vontak be. Ezen cégek tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, a székhelyükön nem működtek, a kézbesítési megbízottjuk egy hajléktalan személy, illetőleg a könyvelésüket is ugyanaz a könyvelő végezte.

Ezt követően a cégek valós gazdasági teljesítés nélkül elkezdtek egymás felé számlákat kibocsátani, illetve befogadni. A vádlott a másik cégek által kiállított – közel 430 millió forint bruttó értékű – fiktív számlákat az ügyvezetése alatt álló gazdasági társaság könyvelésébe befogadta, majd azokat az általános forgalmi adó jogosulatlan levonása érdekében a bevallásaiban szerepeltette.

A két gazdasági évet érintő csalássorozat eredményeként a vádlottak közel 100 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Az ügyészség mindhárom vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. A körbeszámlázást működtető vádlottal szemben az ügyészség 6 év börtön fokozatú szabadságvesztés, 5 év közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabását, valamint 56 millió forintra vagyonelkobzás elrendelését indítványozta arra az esetre, ha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri.

ugyeszseg.hu


Hasonló cikkek