Környe – Tavaszköszöntő dalos találkozó

Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt – Szent Pál apostol gondolatával nyitotta meg szombat délután Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke a Német Nemzetiségi Dalkörrel közösen szervezett Tavaszköszöntő dalos találkozót a Művelődési Házban, majd hozzátette, hogy a házigazdák települése is így gondolkodik.

A boldogságunk kulcsa a saját kezünkben van, gondolatainkban és tetteinkben gyökerezik. Mindenkinek hozzá kell tennie valamit képességei és tudása szerint az egyéni és közös boldogulásunkhoz. És úgy érzem, mindenki hozzá is teszi a magáét nem csekély mértékben. Ám ahhoz, hogy az a bizonyos kulcs ne csak nyissa, de ki is tárja előttünk a boldogság kapuját, más is szükséges. Meg kell őriznünk a gyökereinket, a hagyományainkat, az anyanyelvünket, a kultúránkat, az irodalmunkat, hiszen ezáltal az önazonosságunk válik láthatóvá – fogalmazott, köszönetét fejezve ki valamennyi jelenlévő számára, hogy a hagyományőrzés szép példájával járnak élen.

Ezt igazolta az elsőként színre lépő Környei Hagyományőrző Német Nemzetiségi Gyermekcsoport is, akik szereplése minden rendezvény üde színfoltja és elragadtatott mosolyt csal az arcokra. Ők jelentik a jövőt, a folytatást, s a reményt, hogy a falubeli hagyományőrzők törekvései nem hiábavalóak.

A program során a folytatásban másfél órán keresztül szóltak az énekek, sváb dalok a közelebbről, távolabbról érkező vendégek előadásában. A jó szomszédra mindig lehet számítani – hangzott el a Kecskédi Német Nemzetiségi Dalárda műsora előtt, amely CD-n is bármikor meghallgatható, hiszen az énekkar 5 éve Karsai Klára művésznő szakmai segítségével elkészített és kiadott egyet. A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar előadásával ízelítőt adott abból, hogy a Kórusok országos minősítőjén méltán nyertek el eddig két ezüst, 2013-ban pedig Kiemelt Arany fokozatú minősítést. A pusztavámiak a hagyományápolás generációkat összekötő erejét is példázták, hiszen tagjaik között a legidősebb 80 esztendős, a legfiatalabb pedig a harmincas éveiben jár. Lassan fél évszázados gyökerekkel dicsekedhetnek a taksonyi vendégek is, hiszen a ma már vegyeskórus alapjait 1968-ban férfiak tették le, majd 1971-ben megalakult a női kórus is. Repertoárjukban a magyarországi német népdalok mellett világi és templomi kórusművek is szerepelnek. A taksonyi női kórus négy népdallal ajándékozta meg a környei rendezvény résztvevőit, a férfiakkal kiegészülve pedig egy dalkoszorút nyújtottak át Kreisz László, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) elnökének harmonika kíséretében.

A program színpadi részét a Goór Józsefné karnagy vezette, 1993-ban alakult házigazdák zárták, akik annak idején a régi környei dalok megőrzését, a német nemzetiségi hagyományok ápolását és továbbadását tűzték ki célul. Tevékenységüket a környei önkormányzat képviselő-testülete az eltelt években a Közművelődési Díj és a Partnerkapcsolatok Díja kitüntető címekkel ismerte el, a dalköri minősítéseken kétszer ezüst, négyszer arany, 2016-ban kiváló fokozatot értek el.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Német Nemzetiségi Dalkör hagyományosan ízletes vendéglátással fejezte ki köszönetét valamennyi fellépő számára a részvételért, a felcsendülő víg, vagy éppen szomorkásabb dalokért, s egyáltalán nem utolsó sorban a mindannyiukat összekötő hagyományápolásért és a baráti szálakért.

 


Hasonló cikkek