Koronavírus – Állatgyógyászati készítményeket vizsgál a Nébih

A koronavírus-járvány miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél. Helyzetük javításához egyszerűsítik a receptköteles termékek kiváltását, de az antibiotikumoknál és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre ez nem érvényes – írja a Napi.hu.

A Nébih által folytatott vizsgálatok elsődleges célja, hogy a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeit feltérképezzék, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozzák. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve a hatóság engedélyezi a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához. Az intézkedés a járványhelyzet megszűnéséig tart, azonban fontos, hogy nem vonatkozik az antibiotikumokra és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre – írja közleményében a hatóság.

Fontos azonban, hogy vényköteles készítményt még jelen helyzetben is tilos vény nélkül kiadni. Ennek megsértésre súlyos, bírsággal járó szabályszegésnek számít. Az állatok gyógyszerellátásának könnyebb biztosítása érdekében a Nébih engedélyezi, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt az állatorvosok – olyan esetben, amely megítélésük szerint nem igényli az állat és gazdája megjelenését a rendelőben – a vényeket elektronikus úton küldjék meg az állattartóknak.

A patikában a készítmény kiváltáshoz elegendő, ha a gazda az e-mailben vagy más elektronikus módon kapott vényt mutatja be (hasonlatosan az emberi e-receptekhez). A vényt a patika elektronikusan vagy papíralapon – az érvényes előírásoknak megfelelően – öt évig kell, hogy megőrizze. Az intézkedés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig tart.


Hasonló cikkek