Kórusok Eurovíziója pécsi résztvevővel

A Bartók Béla Férfikar képviseli Magyarországot az amatőr kórusoknak első alkalommal megrendezett Eurovíziós versenyen Rigában.

 A Lakner Tamás vezette pécsi kar az Eurovíziós műsorcsalád vadonatúj, amatőr énekkaroknak szervezett, az Év Eurovíziós Kórusa (Eurovision Choir of the Year) nevet viselő televíziós megmérettetésén lép majd fel július 22-én Rigában, a Kórusolimpia kistestvérének számító European Choir Games ideje alatt.

 Jelenleg nyolc indulója van a Lettországban megrendezésre kerülő nemes vetélkedésnek. Az együtteseket – hasonlóan a többi Eurovíziós eseményhez – hazájuk közszolgálati televíziója nevezi hivatalosan a megmérettetésre.

  A 120 perces élő tévéadásban az eddigi nevezések alapján Ausztriából a Hardchor Linz, Belgiumból a Les Pastoreaux, Dániából az Akademisk Kor Århus, Észtországból az ETV Tütarlastekoor, Németországból a Jazzchor Freiburg, Szlovéniából Carmen Manet szerepel a pécsi kórus mellett, valamint a Lett Televízió jelöltje, akit majd később választanak ki.

  A 8000 nézőt befogadó  Aréna Rigában megrendezésre kerülő versenyen minden egyes kar hat perces műsorral lép színpadra, amelyet az adott országra és az együttesre jellemző „videó-képeslap“ vezet fel. E mellett számos produkció is színesíti majd a kórusok nemes vetélkedését.

 A szabályok szerint a fellépő énekkarok használhatnak hangszeres kíséretet, de csak olyat, amit a kórustagok szólaltatnak meg. Szólisták is felléphetnek velük, de nem vonhatják el a figyelmet a kórusról.

 A produkciókat értékelő szakmai zsűribe már sikerült megnyerni az John Rutter kortárs zeneszerző-karnagyot és Elīna Garanča lett operaénekest. Az angol nyelvű, Magyarországon is sugárzott tévéközvetítést Eric Whitacre amerikai zeneszerző-karmester és Eva Ikstena lett tévés műsorvezető vezeti majd.

 A  verseny július 22-én, magyar idő szerint 20 órakor kezdődik majd és  az interneten keresztül is látható lesz, így  világszerte várhatóan tévénézők millióihoz jut majd el a pécsiek üzenete.

 


Hasonló cikkek