Külföldön lévő lengyelek tízezrei regisztráltak a LOT rendkívüli hazaszállító járataira

Mintegy 30 ezer külföldön rekedt lengyel regisztrált hétfő reggelig a LOT légitársaság rendkívüli hazaszállító járataira az új koronavírus-járvány miatt másfél napja életbe léptetett lengyel határzár óta, s a varsói kormány eddig 111 ilyen, állami támogatással szervezett járatot hagyott jóvá.

“A jelenleg még külföldön tartózkodó, akár több százezer lengyel többsége saját költségére tér haza.” – mondta el hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak Marcin Przydacz külügyminiszter. Bár a határzár kapcsán Varsó leállította a nemzetközi légi és vasúti közlekedést, az utazási irodák a korábban tervezett charterjáratokkal viszik haza ügyfeleiket, a szomszédos országokban, főleg Németországban tartózkodó lengyelek pedig közúti közlekedéssel térnek haza.

Feltehetőleg nemcsak a külföldi szabadságukat befejező lengyelekről van szó, hanem a más országokban munkát vállalókról is, akik a járvány kapcsán haza akarnak térni.

A távolabbi országokból hazatérőket a LOT a legközelebbi napokban, napi több mint 10 rendkívüli járattal szállítja haza . A legtöbben az Egyesült Királyságból jelentkeztek, ezért Londonból indították el az első járatokat.

A lengyel külügyi tárca közleménye szerint a LOT akciója során hétfő reggelig 1300 embert vittek már haza Lengyelországba. Hétfőn Londonból, továbbá az Egyesült Államokból, Georgiából, Srí Lankáról, Izlandról indítanak ilyen rendkívüli járatokat. Minden hazatérőt 14 napos házi karanténba helyeznek, rendszeres ellenőrzésükről, szükség esetén élelmiszer-ellátásukról is a rendőrség, a katonaság, az önkormányzatok gondoskodnak. Aki nem tud megadni lengyelországi tartózkodási helyet, azt az erre minden vajdaságban kijelölt épületekben különítik el, és gondoskodnak ellátásáról is. A karantén feltételeit megszegőkre akár 5 ezer zlotys pénzbüntetés szabható ki.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal főnöke szerint hétfőn már – az azóta különfé

le úton-módon hazatért 24 ezer ember révén – több mint 30 ezerre emelkedett a karanténba került lengyelek száma. Bejelentette azt is: Mateusz Morawiecki kormányfő döntése alapján hétfőn felfüggesztik a belföldi légijáratokat. A koronavírus lengyelországi felbukkanása óta hétfő délelőttig 150 személynél mutatták ki a Covid-19 fertőzést, és három idősebb ember halt bele a betegségbe.

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek