Különben meggörbülne a világ gyémánttengelye…

Második alkalommal hívta a versszerető környeieket a Magyar Költészet Napja alkalmából április 11-én, József Attila születésnapján a község főterére a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár.

Az egyre melegebben simogató napsütésben szavalt és megzenésített versek, verseskötetek várták az érdeklődőket. Nagyjából kétszáz verseskötet közül válogathattak mindazok, akik hétfőn elsétáltak Környe főterére, a Költészet Napi programra, de szavalt, énekelt versekben sem volt hiány. A közönség egy része a rendezvény aktív résztvevőjévé vált: kedvenc verseiket osztották meg a jelenlévőkkel.

Ismert és kevésbé ismert, keserű és elgondolkodtató, vidám és játékos versek hangoztak el felnőttektől, gyerekektől, fiataloktól. Többen saját gondolataikat vetették papírra, s léptek minden bizonnyal enyhe izgalommal a gyomrukban a mikrofon mögé, a belső késztetés azonban legyőzte: „világgá kiabálni” az érzéseim… Ahogy annak idején József Attila is fogalmazott: nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.

A Vértes Agorájának köszönhetően gitármuzsikával kísért, megzenésített versek is felcsendültek a Vendéghang, Osváth Georgina és Osváth Gábor előadásában. A művészek „Szavak” című műsorát a címadó dal nyitotta, amely Juhász Gyula, a líra legkisebb alkotóeleméhez írt himnuszát zenésítette meg. A folytatásban az idén 60. születésnapját ünneplő Szokolay Zoltán verseinek feldolgozásából készített összeállítással tisztelegtek a költő és a magyar költészet előtt a pársoros és hosszabb lélegzetű, és meglehetősen kontrasztos összképet mutató alkotásokkal, majd klasszikus és kortárs magyar költők, Reményik Sándor, Weöres Sándor, Gál Sándor, Miklya Zsolt műveit feldolgozó dalok hangzottak el.

A szervezők József Attila gondolatát folytatva úgy vélik, a világ gyémánttengelye meggörbülne akkor is, ha a versek csupán íróasztalok fiókjaiban, szekrények polcain porosodó könyveknek születnének. Ezért minden verset hallgatni szeretőt és verselni vágyót szeretettel várnak jövőre is a Költészet Napi rendezvényre, s bíznak benne, hogy évről-évre többen viselik majd azt a kis jelvényt, mellyel idén első alkalommal ajándékozták meg a költészetbarát környeieket.

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek