Leállították a Fico ellen indított eljárást

Dušan Kováčik speciális ügyész a tavalyi év végén visszavonta a Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfő ellen indított büntetőeljárásról szóló határozatot.

Fico ellen a Milan Mazurek (ĽSNS) volt képviselő elítélését kommentáló kijelentései miatt indult eljárás. A megbízott nyomozónak újra kell indítania a vizsgálatot. Erről Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze tájékoztatta a szlovák sajtóirodát hétfőn.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója korábban nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás, uszítás, valamint ezzel halmazatban bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezése ügyében gyanúsította meg a volt kormányfőt. Elmarasztaló ítélet esetén Fico egytől 5 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Milan Mazurek (ĽSNS) volt képviselő ellen az egyik rádióban 2016 októberében elmondott, roma etnikumot sértő, rasszista jellegű kijelentései miatt emeltek vádat. Végül az SZK Legfelsőbb Bírósága jogerősen elítélte őt nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás bűncselekménye miatt. Szeptemberben a képviselői mandátumát is elveszítette.

Fico a közösségi oldalán korábban közzétett videóban kijelentette: Mazurek csak azt mondta ki, amit csaknem az egész nemzet gondol.

Forrás: ma7.sk

Fotó: hlavnespravy.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek