Leghamarabb 2023-ban veheti kezdetét a szoroskői alagút építése

Milány Kincső

Burdiga Pál, Kassa megyei képviselője és Zubriczky Slavomír, Szádalmás polgármestere meghívására tegnap délután Andrej Doležal, a Sme rodina közlekedésügyi miniszter, Jaroslav Kmeť államtitkár és a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) képviselői kerekasztal tárgyaláson döntöttek a Szoroskői-alagút jövőjéről. A tárca bejelentette, az alagút megépítése továbbra is a kormány prioritása, az építkezés leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg.

A találkozón a környékbeli települések polgármesterei is jelent voltak. Mint kiderült, a közlekedésügyi miniszter és az államtitkár, valamint az NDS vezetősége nem tervezi az alagút megépítésének a leállítását, azonban az építkezés csak leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg.

A tárca vezetőinek elmondása szerint a korábban napvilágot látott kijelentések tárgytalanok, a kormány továbbra is prioritásként kezeli a Szoroskői-alagút kivitelezését, és még ebben a parlamenti ciklusban el szeretnék kezdeni a munkát. A jelenlegi versenypályázatot leállítják, a fejlesztéshez kidolgozott geológiai tanulmányt pedig kiegészítik, ugyanis a korábbi a szakértők véleménye szerint több sebből vérzik.

A tárgyaláson elhangzottak szerint a meglévő tanulmány hiányos, többek között a szoroskői hágó alatti forrásvizekkel kapcsolatos megoldásokat sem tartalmazza. A talajban rejlő vízcsatornák átszakításával óriási mennyiségű vizet veszíthetnének, ami a helyiek számára súlyos problémát okozhat.

Doležal és szakemberei nem zárják ki egy kétcsövű alagút megépítését sem. Az alagút finanszírozását azokból az úniós forrásokból tervezik, melyekről hetekkel ezelőtt Igor Matovič miniszterelnök is beszámolt brüsszeli kiutazását követően. Megközelítőleg 300 millió euróba kerülhet.

Forrás: ujszo.com


Hasonló cikkek