Lenin Amerikába költözhet: 50 millió dollár már összegyűlt

Avatar

Úgy tűnik, az orosz forradalom atyja, egyben a Szovjetunió alapítója, Vlagyimir Iljics Lenin nem nyugodhat békében a moszkvai Vörös téren lévő mauzóleumában. A legfrissebb hír, hogy lenne érdeklődés az építmény átköltöztetésére az USA-ba.

Eddig 50 millió dollár gyűlt össze, hogy megvásárolják Vlagyimir Iljics Lenin testét Oroszországtól, miután az orosz építészek szövetsége szeptember 12-én pályázatot írt ki a Lenin-mauzóleum újrahasznosítására – adta hírül a Pledge Times és a Ria Novostyi.

A gyűjtést egy grúz származású New York-i képzőművész,  David Datuna indította el, aki szeretné felépíteni a mauzóleum másolatát és elhelyezni benne a holttestet.  Elmondása szerint ezzel hívná fel a figyelmet a fokozódó változásokra, amelyek az országot egy szocialista-kommunista típusú átalakulás felé sodorják. Az amerikaiaknak elege van az agresszív kapitalizmusból, ami miatt egész életükben kamatokat és hiteleket kell törleszteniük, és még sincs szabad hozzáférésük az egészségügyhöz – mondta a művész, akinek akár több milliárd dollárra is szüksége lehet, hogy elérje  célját. Ebből gyűlt össze egyelőre nagyjából 50 millió.

A Lenin-mauzóleum már a rendszerváltás idején éles viták kereszttüzében állt.  Amikor összeomlott a Szovjetunió, voltak tervek, hogy elszállítják az egykori szovjet vezetőt és eltemetik, de tartottak az ellenállásától, és nem akartak zavargásokat. Most a felmérések szerint az oroszok közel 40 százaléka támogatja az ötletet, hogy eltemessék az egykori szovjet vezért.

Lenin 1924-ban halt meg, de a mauzóleum csak 1930-ban nyílt meg. A testet tehát tartósítva őrizték, amíg megnyílik a Lenin-mauzóleum. Eredetileg nem csak kiállítási céllal tartósították a testet. A kommunizmus hőskorában, a lánglelkű és reménykedő 20-as években a közvélemény még úgy gondolta, a szovjet tudomány minden problémát megold majd, és belátható időn belül újjá lehet éleszteni a szovjet vezért, és meggyógyítani az eredeti betegségét, ami a halálát okozta. Ezért tartósították a testet tudományos módszerekkel. Bár az újraélesztés reménye mára szertefoszlott, rendszeresen elvégzik a holttest tartósításához szükséges műveleteket azóta is elvégzik.

Ami Datunát illeti, az ő vándorlása Vlagyimirtól Vlagyimirig vezetett, hiszen első híres alkotása a Mindent látó V. című kép, amely egy Vlagyimir Putyin portrékból készült kollázs, a legutóbbi nagy dobása pedig a Lenin-projekt.

Forrás: napi.hu/index, Ria Novostyi


Hasonló cikkek