Ma a világ Csíksomlyóra figyel: A szentmise 10.45-kor kezdődik

Magyar szempontból a szombati nap lesz a legfontosabb a romániai pápalátogatás eseményei közül. Ferenc pápa a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét, szinte végig latin, illetve magyar nyelven zajlik majd. A közmédia egész napos műsorfolyammal készül, a Duna élőben közvetíti a a szentmisét ma délelőtt – közölte az M1 Híradója.

Bőröndjüket húzó fiatalok, helyüket kereső utasok tűntek fel a Híradóban. Péntek délután a Keleti pályaudvaron több százan szálltak fel a pápa szentmiséjére induló zarándokvonatra. Volt olyan fiatal, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem felhívására jelentkezett a csoportba, és nagyon izgatott az utazás miatt.

A megszólaló diák elmondta: nagyon várja az egészet, még soha nem volt ilyen nemzetközi katolikus, keresztény eseményen.

Sokan a családdal együtt utaztak, de többen baráti társasággal szálltak fel a vonatra és töltenek majd három napot Csíksomlyón.

A Misszió Tours évek óta szervez zarándokvonatokat. Idén minden idők leghosszabb, 17 kocsiból álló szerelvényét indították, amit a főszervező nagy értékének tart, mivel az úton a zarándokok megismerkedhetnek egymással, valamint közös énekkel és imádsággal készülnek, hogy együtt imádkozhassanak Ferenc pápával.

Csíksomlyó most tényleg a világ közepe, a magyarok szíve-lelke ott dobog – fogalmazott Budai László, a Misszió Tours főszervezője.

A szerelvény szombat hajnalban érkezik Csíkszeredába. A Hármashalom-oltár felé vezető úton már áll a hatalmas székelykapu, a csíksomlyói nyeregben az utolsó simításokat végzik az oltár és a szektorok környékén. Folyamatosan érkeznek a zarándokok, olyan is akad, aki egészen pünkösdig marad.

A közmédia egész napos műsorfolyammal készül a székelyföldi pápalátogatásra. Szombat délelőtt a Duna Televízió élőben közvetíti Ferenc pápa szentmiséjét, emellett háttérműsorok, exkluzív interjúk, dokumentumfilmek és helyszíni tudósítások is színesítik a műsort.

Szombaton reggel 9 óra 15 perckor a Duna csatornán kezdődik a Ferenc pápát váró műsor, majd a szentmise, ez egész estig eltart majd. A Kossuth Rádió 10 óra után kapcsolódik be, este pedig Vatikánban készült exkluzív interjúkat sugároz az M5 csatorna – közölte Mucsányi János, az MTVA vallási műsorainak főszerkesztője.

A szentmise várhatóan 10 óra 45 perckor kezdődik. A szakkommentátor a budapesti stúdióban Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tv-referense, a helyszínen pedig Marton József egyháztörténész lesz.

Forrás: MTI/hirado


Hasonló cikkek