Macront fenyegették halállal, de ez belefér a szólásszabadságba

A Facebook által tavaly létrehozott, ám függetlenül működő felügyelőbizottság arra kötelezte a technológiai óriásvállalatot, hogy állítson vissza egy bejegyzést, amelyben Emmanuel Macron francia elnököt „ördögnek” nevezték, továbbá a felhasználó arra buzdította a muszlimokat, hogy lehetőség szerint folyamodjanak erőszakos cselekedetekhez – írta meg az amerikai Politico.com nyomán a Magyar Nemzet.


A negyven, jogi szakértőből álló felügyelőtanács (Oversight Board) – amelynek hatalmában áll eldönteni, hogy melyik bejegyzéseket törölheti végleg a közösségi médiaóriás – a Magyar Nemzet szerint úgy ítélte meg, hogy a Facebook túlbuzgó volt, amikor eltávolította az indiai muszlim csoport bejegyzését. Hozzátették:

bár a bejegyzés lázító szándékú volt, nem jelentett közvetlen veszélyt, és az eltávolítása az emberek szólásszabadsághoz való alapvető jogát korlátozza.

A tavaly októberben közzétett bejegyzésben egy fénykép volt látható, amely arra utalt, hogy erőszakot fognak alkalmazni azokkal szemben, akik kigúnyolják Mohamed prófétát. A bejegyzésben Macront ördögnek nevezték, és bojkottot hirdettek a francia termékek ellen.

A Facebook akkor azt állapította meg,  hogy a bejegyzés megszegte a felbujtással és az erőszakkal kapcsolatos közösségi normákat, ám azt is hozzáfűzte, hogy feszültséget szült a döntés meghozatala arról: mi az, ami átlépi a szólásszabadság határát, és valós erőszakkal fenyeget.

A felügyelőtanács pénteken közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy nem ért egyet a Facebook lépésével:

„A többségünk úgy gondolja, hogy a Facebook nem vizsgálta át alaposan a bejegyzés hátterét, valamint hogy a véleménynyilvánításra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normák alátámasztják a döntésünket a tartalom visszaállításáról.”

A bizottság szerint a techóriás túl érzékeny a platformján megjelenő, muszlim közösségeket célzó vagy tőlük eredő gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ügyekben.

A felügyelőtanács feladata részben az lenne, hogy segítsen eldönteni a Facebooknak, melyik bejegyzések sértik a cég tartalmi előírásait, ám egyelőre csak azokat a bejegyzéseket vizsgálhatják felül, amelyeket a techóriás már eltávolított a felületéről szabálysértés miatt, de úgy tűnik, ha a muzulmánok halállal fenyegetnek egy európai államfőt, akkor az semmiképpen sem tartozik a szabálysértés kategóriába.

Kiemelt képünk illusztráció!

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek