Magyarellenes tendencia a szlovák sajtóban

Az elmúlt egy hétben érdekes tendenciára lehetett figyelmes egy szlovákiai újságolvasó. Naponta jelenik meg a szlovák sajtóban a magyarokat negatív fényben feltüntető írás.

A negatív magyarkép alakításásban a Pravda jár az élen az elmúlt időszakban, de a SME is kellemetlenül hathat az érzékenyebbekre. Október 27-én a baloldali Pravda hasábjain Silvia Roppeldtová említ a magyar kormányzat viselkedésésvel kapcsolatban „ős-nagymagyarországi” dzsentri tempót és utal revizionizmusra. Természetesen a magyar állami földvásárlás kérdése is szóba kerül, de talán a legutolsó mondat utal leginkább az egyesekben még mindig a bőr alatt lappangó komplexusokra. „Lebo nielen Trianon nie je mŕtvy pojem, ale ani „butatót”.” – azaz: „Mert nem csupán Trianon nem holt fogalom, hanem a buta tót sem”.

A következő napon szintén a magyar kormányzattal és Orbán Viktor és rajta keresztül a magyarok démonizálásásval kelt hangulatot a Pravda, amikor Miroslav Čaplovič a szlovák vagyont félti a magyarországiaktól. Vagyis a szlovák kulturális örökség felvásárlásában látja a legnagyobb veszélyt a szerző.

Ugyanúgy, ahogy teszi ezt Jana Vargová, aki a magyar állam kassai ingatlanvásárlásaira hívja fel a figyelmet és tulajdonképpen jelzi, hogy az épületek új tulajdonos nélkül üresen konganának, az enyészeté lennének. Ugyanitt egy videóban egy Weiss-Bugár beszélgetést láthatunk, ahol a volt budapesti nagykövet, korábbi elkötelezett kommunista Peter Weiss a 90-es évek elejének retorikáját hozza vissza, mint egy rossz emlékű kísértetet, mint tette ezt néhány hete Ján Gábor is a Pravda hasábjain. Természetesen nem maradhat ki a magyarság felé csapásból az újabb gyöngyszem, amikor szintén Miroslav Čaplovič tollából kaphatjuk meg, hogy míg Magyarországra csupán látogatóba ment a pápa, addig Szlovákiában ott is tartózkodott, aminek a szerző szerint Orbán kormányzása volt az elsődleges oka. Nem hagyhatta ki a főszerkesztő-helyettes, hogy saját Trianon fóbiáját is beépítse az írásba Mindenszentek napján.

Végül de nem utolsósorban, a baloldali sajtóorgánumban a londoni magyar szurkolói rendbontásról írnak a TASR híre alapján, kiemelve a magyar szurkolók vadságát. Teszik ezt úgy, hogy a néhány héttel ezelőtti nagyszombati szlovákiai bajnoki mérkőzésen a pályán verték egymást agyon a két szlovák csapat szurkolói.

Valami készül. Vagy a szlovákiai magyarok ellen kihasználva azt, hogy jelenleg nincs képviselet a szlovák törvényhozásban. Vagy Magyarország ellen, ahol tudvalevő, hogy tavasszal parlamenti választások lesznek.

Illusztrációs kép: pixabay.com

Kövessen minket: tasr, Facebook

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek