Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Már a Díjugrató Világkupa rendezésére készül Szilvásvárad

Augusztus 3. és 6. között Díjugrató Világkupa lesz Szilvásváradon

Sikeresen lezárult a Szilvásvárad Masters múlt heti eseménye. A 2018-ban átadott, Európa egyik legmodernebb és minden lovas szakágnak otthont adó Lipicai Lovasközpont a négynapos Nemzetközi Fogathajtó Verseny minden kihívásának teljes mértékben eleged tudott tenni – közölte vasárnap az MTI-vel Cseri Dávid, a Szilvásvárad Masters igazgatója.

 

Cseri Dávid az MTI kérdésére elmondta: a megújult Lipicai Lovasközpont átadása óta az volt a céljuk, hogy Szilvásváradot a történelmi előzmények után ismét vissza tudják kapcsolni a világ lovassportjának a vérkeringésébe. Az idei megmérettetés során a fogathajtás mellett a lovassport többi ága, a díjlovaglás és a díjugratás is bekapcsolódott – olimpiai szakágként – a versenybe – tette hozzá Cseri Dávid.

 

A kettesfogatok kategóriában összetett győztes ifjabb Dobrovitz József (j) a Szilvásváradi Masters nemzetközi fogathajtó verseny eredményhirdetésén Szilvásváradon 2023. július 16-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Ez egy tesztverseny is volt mind a szervezőknek, hiszen 1984 után 2024 szeptemberében ismét Szilvásváradon rendezik meg a Négyesfogathajtó Világbajnokságot. A négy évtizeddel ezelőtti sportesemény nemcsak az Állami Ménesgazdaságot, hanem az egész régiót fejlődési pályára állította – emelte ki az igazgató.

 

 “Bízunk benne, hogy ez a hatás most ugyanígy érezhető lesz” – fogalmazott Cseri Dávid.

 

A nemzetközi fogathajtó viadalon több ezer fős nézőszám volt tapasztalható a négy napos rendezvény alatt – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy a mezőny nagyon rangos volt, hiszen a világ lovassportjának élvonalából két hajtó, a többszörös világbajnok ausztrál Boyd Exell és az ugyancsak többszörös vb-ezüstérmes amerikai Chester Weber is részt vett a versenyen.

 

Európa legmodernebb lovasközpontja

 

A 2018-ban átadott Lipicai Lovasközpont a verseny kihívásainak teljes mértékben meg tudott felelni, a beruházás elérte a célját. A létesítmény Európa egyik legnagyobb méretű és legmodernebb és minden lovas szakágnak – mind az olimpiai szakágaknak, mind a fogathajtásnak, távlovaglásnak és lovastornának – otthont adó lovasközpontja lett – fogalmazott Cseri Dávid.

Az elmúlt két évben mintegy 5 ezer ló több mint 30 országból érkezett Szilvásváradra versenyezni a különböző szakágakban. Külön kiemelendő a fogathajtás tekintetében a Maraton pálya, mely mind az elhelyezkedését, mind az akadályok felépítését és nehézségét figyelembe véve kiemelkedik világszinten is – hangsúlyozta az igazgató.

 

Jól vizsgázott Szilvásvárad

 

A külföldi versenyzők és versenybírók szintén elégedettek voltak a Lipicai Lovasközponttal. Sok versenyhelyszínhez képest az is előnyt jelent Szilvásváradon, hogy a szálláshelyek és vendéglátóhelyek és idegenforgalmi attrakciók is egymáshoz közel helyezkednek el – mondta Cseri Dávid.

Idén Szilvásváradon rendezik meg a Nemzeti Vágta döntő futamát szeptember 30. és október 1. között. Az őszi verseny az 1984-es Négyesfogathajtó Világbajnoksághoz hasonlóan további előmozdítója lehet a szilvásváradi sikereknek, mind a lótenyésztés, mind a versenyrendezés, mind pedig a turizmus tekintetében – emelte ki az igazgató.

 

Nemzetközi versenysorozat a Szilvásvárad Masters

 

A három lovas szakágat összefogó, Szilvásváradon újra megrendezett Masters nemzetközi versenysorozaton több mint húsz nemzetet képviselve, közel félezer lóval neveztek hajtók és lovasok. A július 13-án kezdődő négy napos lovassport eseményen a világ élvonalának a vezető hajtói vettek részt. A sportrendezvény vasárnap az akadályhajtás számmal zárul.

A következő lovassport esemény a helyszínen augusztus 3. és 6. között Díjugrató Világkupa lesz a Szilvásvárad Masters részeként.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Dobrovitz József fogata (Fotó: MTI/ Komka Péter)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

További cikkek