Már Szlovákiában is felbukkant a koronavírus indiai mutációja

Már megjelent Szlovákiában a koronavírus indiai mutációja. Egy Indiából Szlovákiába érkező személy mintájában mutatták ki a mutációt a Pozsonyi kerületben.

Szlovákiában igazolták az új koronavírus ún. indiai mutánsának jelenlétét. Az a Pozsony megyéből (Bratislavský kraj) származó személy, akinél kimutatták ezt a vírusváltozatot, Indiából érkezett Szlovákiába. A TASR hírügynökséget Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője tájékoztatta kedden. Szlovákiában továbbra is a brit variáns dominál.

A szekvenálási eljárást az ÚVZ laboratóriumaiban végezték el. A férfi betartotta a házi karantén szabályait, nem szorult kórházi kezelésre. Nyilvántartásba vettek egy közeli kontaktszemélyt is, az ő tesztje negatív lett. Mikas leszögezte: minden járványellenes óvintézkedést betartottak.

Az indiai mutáns (B.1.617) Indián kívül eddig leginkább Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el. Mostanáig több mint 30 országban mutatták ki a jelenlétét.

A rendelkezésére álló információk alapján az ÚVZ nem tartja valószínűnek, hogy az indiai mutáns hatástalanítaná a COVID-19 elleni védőoltásokat. „A vakcinák széles immunvédelmet adnak, és feltételezhetjük, hogy ha a szóban forgó vírusmutánssal fertőződünk is meg, legalábbis enyhébb lefolyású lesz a betegség a védőoltásnak köszönhetően” – olvasható az ÚVZ közleményében. A szakértők szerint jelenleg sokan vélik úgy, hogy az indiai variáns nem annyira „problematikus”, mint más változatok, például a dél-afrikai és a brazil.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek