Mark Esper: az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást Afganisztánból

Az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást Afganisztánból – jelentette be Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfőn a Pentagonban tartott sajtókonferencián.

 Esper közölte: már kiadta az utasítást az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák főparancsnokának a részleges csapatkivonás megkezdésére. Mint mondta, ennek az amerikai-tálib megállapodás múlt heti aláírását követő tíz napon belül okvetlenül meg kell kezdődnie. Hozzáfűzte: a csapatkivonás megszervezéséhez az amerikai erők afganisztáni parancsnokának, a Kabulban lévő Scott Miller tábornoknak teljes felhatalmazása van.
A csapatkivonással a jelenlegi 13 ezerről 8600-ra csökkentik az Afganisztánban lévő amerikai katonák létszámát.

“Bizonyítjuk jóhiszeműségünket, és megkezdjük a csapatkivonást” – fogalmazott a védelmi miniszter. Közben figyelmeztetett arra is, hogy az erőszak megszűnéséig még “hosszú, szeles és rögös út” vezet.

A sajtótájékoztatón jelen volt Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Reagálva arra, hogy a szélsőséges tálibok hétfőn bejelentették Kabulban a kormányerők elleni támadásaik felújítását, és a keleti Hoszt tartományban már robbantást is végrehajtottak, a tábornok kifejtette: az amerikai fél nem számít arra, hogy a szombaton kötött megállapodás után egyik napról a másikra teljesen megszűnik az erőszak Afganisztánban. “Ez nem fog megtörténni” – mondta. A három halálos áldozatot és több sebesültet követelő robbantásra utalva Milley úgy fogalmazott: “pillanatnyilag nem tudjuk pontosan, hogy mi történt, és ki a felelős a robbantásért”.


Hasonló cikkek