Megalázó módon büntenek Budapesten? Egy parkolás rémtörténete

Olvasónk kereste meg a Pannon Hírnököt szombaton: nem elég, hogy megbüntették a főváros közterület-felügyelői, de még meg is alázták. Története arra enged következtetni, hogy a főváros pénzbehajtása egyre durvább eseteket fog eredményezni, és a legrosszabb megaláztatásokkal is szembe kell néznie azoknak, akik csak egy apró vétséget követtek el.

Történt, hogy szombaton vidéki olvasónk, Márta a Kelenföldi pályaudvar régi indóháza előtt parkolt le, mivel ott volt találkozója. Mint utóbb kiderült – és ezt ő is elismerte – ezt nem kellett volna, ugyanis szabálytalanul parkolt. Igaz, hogy a tiltó táblák nem voltak láthatók ott, ahonnan jött, de a tábla tiltó hatálya nem attól függ, hogy mennyire láthatók vagy sem. Mint írja, „nem vagyok közlekedésmérnök, de autósként – láthatósági szempontból – egyik rosszabb helyen van, mint a másik.”

Amikor visszaért a találkozóról, a következő kép fogadta őt: két serény fővárosi közterület-felügyelő – közkeletűbb nevükön „Karácsony-huszárok” – nagy buzgalommal írták és fotózták olvasónk járművét. 30 ezer forint – hangzott el a közterületesek szájából. Olvasónk első gondolata ekkor az volt, hogy „biztos majd a szakértők és a »komisszárok« javadalmazásait pótolják belőle, azért ennyi.”

De Márta igazi kálváriája csak most kezdődött: közölték vele a közterület-felügyelők, hogy mivel már „lekérték” a rendszerből a még fel sem helyezett kerékbilincset, legyen szíves fizetni a büntetésen felül egy bizonyos összeget, a helyszínen (olvasónk 5.750 forintról számolt be ezzel kapcsolatban). Mivel éppen nem volt nála ennyi készpénz, ezért megkérdezte, bankkártyával tud-e fizetni.

Kerékbilincs. Fotó: MTI

Erre olvasónk szerint gorombán közölték vele, hogy mit képzel, ők nem kártyáznak, ők készpénzzel dolgoznak. Ezért azt tanácsolták megszeppent olvasónknak, hogy menjen el egy bankautomatához és vegyen le pénzt. Olvasónk a könnyeivel küszködve elment a legközelebbi ATM-hez, amelyikből kivett 10 ezer forintot.

De bár ne tette volna, ugyanis olvasónkat az egyik „Karácsony-huszár” leteremtette, hogy mit képzel, ő nem pénzváltó, tessék pontosan, forintra megfizetni az összeget – ezért elküldte a már feldúlt Mártát, hogy ugyan már, menjen el valahová és váltsa fel a pénzt. Márta teljesen összetörve végül elment, és nem dohányzóként egy közeli dohányboltban felváltotta a tízezrest. De ezzel még nem lett vége a megpróbáltatásainak, ugyanis olyan másolatot kapott az eljárásról, amin semmi nem látszik.

A szabálytalanságot tehát nem vitatja olvasónk, azt viszont, ahogyan megbüntették őt (és valószínűleg másokat is), már igen.

Főleg azt a megaláztatást, hogy a büntetést a helyszínen extra sarccal teszik elviselhetetlenné. De azt is sérelmezi, hogy nem tudtak visszaadni neki tízezresből. És azt is, hogy mintha csak őt pécézték volna ki, ugyanis miután őt megbüntették a közteresek, újabb autók parkoltak le a tiltó jelzés hatálya alatt lévő területre, de őket nem büntették meg a fővárosi rend zord őrei.

Véletlen lenne?

***

Cikkünk megírása után kérdéseket intéztünk a Fővárosi Közterület-felügyelethez az üggyel kapcsolatban, ők a következőket válaszolták:

„1. A közterület-felügyelők által alkalmazott kerékbilincs intézkedés esetén, a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról 55/2009. (X.16.) IRM rendelet alapján az intézkedést azonnal félbe kell szakítani vagy meg kell szüntetni, ha a járműhöz visszaérkező üzemben tartó vagy a jármű használója az kéri, és a csökkentett költséget megtéríti, valamint a szabálytalanságot megszűnteti.

2. A kerékbilincs levételére csak az 55/2009. (X.16.) IRM rendelet által meghatározott csökkentett vagy teljes költség megfizetése után kerülhet sor, erről munkatársaink minden esetben tájékoztatják a helyszínen vagy telefonon levételt kérő jogosultakat. A telefonos érdeklődők részére azt is jelezzük, hogy lehetőség szerint pontos összeg álljon rendelkezésre a helyszínen.

3. A közterület-felügyelőktől a jogszerű, szakszerű intézkedést követeljük meg, amelynek része az ügyfelek, illetve hozzájuk fordulók udvarias, pontos tájékoztatása is. Minden visszajelzés fontos számunkra, annak érdekében, hogy kollégáink állampolgárokkal szembeni viselkedéséről képet kapjunk és lehetőségünk legyen a szükséges korrekciók alkalmazására.

4. A szervezetünknél folyamatban van a digitalizált közterületi intézkedési rendszer bevezetése, amely nagy előrelépést és segítséget jelent ebben a kérdésben.“

Tanulság?

Kiemelt képünk illusztráció!

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek