Meghalt Pelé, a futballtörténet egyik legnagyobb alakja

Hosszas betegeskedés után, 82 éves korában elhunyt Pelé, a XX. század legismertebb labdarúgója. Utolsó napjaiban végig vele voltak gyermekei a Sao Pauló-i Albert Einsten kórházban. Egykori csapata, a Santos bejelentette, hogy a 2023-as idényben a mezeikre a klub címerében szereplő két csillag mellé egy kis koronát is elhelyeznek, jelezvén, hogy Pelét tartják a futball királyának.

 

Pelé: „Minden csak gyakorlás kérdése”

 

„Minden csak gyakorlás kérdése” – nyilatkozta egyszer az 1940-ben született Edson Arantes do Nascimento, vagy ahogy a világ később megismerte: Pelé. A brazil labdarúgó fénykorában a világ egyik leghíresebb és legjobban fizetett sportolója volt. A brazil válogatott tagjaként háromszor nyert világbajnokságot, először 1958-ban (a brazil kormány ezt követően „nemzeti kincs”-nek titulálta), majd 1962-ben és 1970-ben.

 

Pelé a világbajnoki trófeával 1970-ben

 

Abban természetesen igaza van, hogy gyakorlás és edzés nélkül a siker elmarad, ennek ellenére szakértők hadserege mondta, hogy Pelének veleszületett tehetsége volt a futballhoz – és nyilván ő maga volt az, aki ezt az állítást rendre megcáfolta.

 

„Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy »született« futballista”

 

„Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy »született« futballista. Elképzelhető, hogy egy ember bizonyos képességekkel és tehetséggel jön a világra, de olyan nincs, hogy valaki valóban arra szülessen, hogy futballisten legyen

– nyilatkozta. Pelé 1956-ban csatlakozott a Santos futballklubhoz, mellyel kilenc városi bajnokságot nyert. Rúgóereje hatalmas volt, pontossága utánozhatatlan, játékostársai szerint előre kitalálta a többi játékos mozgását: mintha 360 fokban látott volna a pályán. 1969. november 19-én, a 909. első osztályú mérkőzésén szerezte meg élete ezredik gólját.

A világra gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen: 1967-ben a Santosszal Nigériába utazott, ahol éppen polgárháború dúlt, de a harcokban 48 órás tűzszünetet tartottak, hogy mindenki láthassa Pelé játékát.

A cikk ITT folytatódik!

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek