Összmagyar online magazin indult Ausztriában

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület adta hírül Facebook oldalán, hogy szeptember 1-én megkezdte működését a Rólunk.at portál, a magyar népcsoport online híroldala.

A régóta tervezett projekt célja az Ausztriában élő magyar népcsoportok összefogása, összetartozásának erősítése, továbbá naprakész tájékoztatása. A Rólunk.at igyekszik fiatalos hangnemben megszólítani olvasóit, az online forma segítségével pedig az őshonos közösségen kívül a fiatalokat és a nemrég Ausztriába érkezett magyarokat is szeretné elérni.

Nagyszerű kezdeményezés az új online újság, hiszen az Ausztriában élő magyarok anyanyelvükön olvashatnak az őket érintő témákról, eseményekről, rendezvényekről. A folyamatos tájékoztatásról több szerkesztő gondoskodik majd, de a magyar szervezetektől és az olvasóktól is várják a témajavaslatokat és tudósításokat. A magazint négy magyar népcsoporti szervezet összefogásával és a Kancellária anyagi támogatásával sikerült elindítani.

A RÓLUNK – Ausztria Magyar Oldalai elnevezésű portál főszerkesztőjét, Era Erlinghagent boldogsággal tölti el az új feladat.

Én személy szerint nagyon örülök, hogy meg tudtuk alapítani ezt az online újságot, mert egyrészt nagy hiányt hivatott betölteni – eddig nem volt olyan médium, amely az egész magyar népcsoportot képviselte volna Ausztriában -, másrészt pedig azért, mert ez egy igazi közös projektje több ausztriai magyar egyesületnek. Ugyanakkor ez egy lépés a modernizáció és a szakmaiság felé is: itt lehetőségünk van egy valóban korszerű online médium működtetésére professzionális szerkesztőkkel, miközben a különböző közösségi médiacsatornákat is használhatjuk a közösségépítésre. Különösen izgalmasnak tartom azt a lehetőséget, hogy a magyar közösségből minél több embert bevonhatunk ebbe a projektbe – például az újság mögött álló egyesületek együttműködése vagy a tervezett nyílt szerkesztőségi ülések révén”– felelte a Pannon Hírnök kérdésére.

A szerkesztő-újságíró kollégáival közösen meghatározott célkitűzésekbe is szívesen beavatott.

Kijelölt célunk, hogy az ausztriai magyar közösséget a maga sokszínűségében képviseljük, és ezáltal erősítsük az egymás iránti érdeklődést, de a népcsoporton belüli összetartozás és identitás érzését is. Ebben az értelemben portrékkal és riportokkal szeretnénk bemutatni az osztrák egyesületek sokszínű életét, de olvasóinknak a kultúra, a hírek, az egészségügy vagy a szórakozás területéről is szeretnénk tartalmakat kínálni – és természetesen a fiatalabb olvasók számára is. Szeretnénk minél szélesebb olvasóközönséget elérni, és nemcsak a mindennapjaik részévé válni magazinunkkal, hanem motiválni őket arra, hogy maguk is aktív tagjai legyenek az ausztriai magyar közösségnek” – zárta szavait a főszerkesztő.

A Rólunk munkatársai: (b-j) Era Erlinghagen, Frauer Lajos, Horváth Nóra és Gombás Mónika (Fotó: Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Facebook oldala)

(Kiemelt kép: MTI/ Komka Péter)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek