Megnyílt a magyar származású Lucien Hervé tárlata Svájcban

Lucien Hervé magyar származású francia fotográfus fényképeiből nyílt kiállítás Zürichben pénteken; a Le Corbusier (1887-1965) által tervezett műemlékpavilonban látható fotók a svájci születésű francia építész munkásságát mutatják be párhuzamba állítva más építészek munkáival.

A kiállításon az Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született fotográfus életművéből már ismert és korábban be nem mutatott fényképek láthatók. A képválogatás eredeti dokumentumok alapján Hervé korábbi, saját tervezésű kiállításait is felidézi.

 

A Le Corbusier által tervezett Notre Dame du Haut kápolna – Ronchamp, Franciaország (Fotó/ Forrás: Pixabay)

 

Lucien Hervé fotói Le Corbusier munkáit különböző kultúrák és koraszok épületeivel, illetve huszadik századi építészek, köztük Ludwig Mies van der Rohe, W. M. Förderer, Jean Prouvé, Oscar Niemeyer, vagy Jean Nouvel alkotásaival állítják párhuzamba.

Gebauer Imola művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy Lucien Hervé 1949 végén találkozott először az építésszel.

 

A fotográfusban és Le Corbusier-ben azonos érdeklődés mutatkozott a népi és az ókori építészet, valamint a természet iránt.

 

Az építész, aki számára a magyar származású fotós minimalista látásmódja új dimenziót nyitott építészetének ábrázolásában, azt mondta Hervének: “önnek építész lelke van”, és felkérte, legyen a hivatalos fotográfusa. Később más építészek, akik nagyra értékelték a fotográfus szigorú geometriai formák és éles fény-árnyék-jellemezte fekete-fehér kompozícióit, szintén felkérték Hervét épülőfélben lévő, vagy kész épületeik fotózására – tájékoztatott a művészettörténész. Hozzátette: egyedülálló, hogy Lucien Hervé fotóit egy Le Corbusier által tervezett épület fogadja be.

 

Lucien Hervé fotói Svájcban

 

Az Épített fény című kiállítás május harmadikától november 25-ig látogatható. A Le Corbusier pavilon 1967-es megnyitása óta kiállítási helyszínként működik. A Zürichi-tó partján álló, mintegy 650 négyzetméter alapterületű, négyszintes műemléképület az építész utolsó alkotása és az egyetlen, amely fémből és fából épült.

 

 

Forrás: MTI

Nyitókép:  Illusztráció – Medence Le Corbusier stílusában (Fotó/ Forrás: Pixabay)

Kövessen minket a Facebookon is!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek