Megnyitott a Benkő Géza Stúdiószínpad

Milány Kincső
A tegnap esti Hamlet-bemutatót megelőzően került sor a Komáromi Jókai Színház stúdióterének névadóünnepségére a színház alsó előcsarnokában. A stúdió neve immáron Benkő Géza Stúdiószínpad.

A szlovákiai magyar színházi közelmúltban a stúdiószínházi pódiumművészet műfajának egyik legkiválóbb képviselője a fiatalon elhunyt Benkő Géza volt. Művészi ars poeticája és életének mozgatója az útkeresés, a kísérletezés volt, ezért döntött úgy a Komáromi Jókai Színház vezetése, hogy a stúdió 2020 szeptemberétől az ő nevét veszi fel, kijelölve ezzel egy követendő szellemi irányt.
A névadó ünnepségen leleplezték Szkukálek Lajos festőművész Benkő Gézáról készült festményét is. Ünnepi beszédet mondott Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója. Fellépett Derzsi György és Culka Ottó színészek, Lakatos Róbert brácsaművész, „keresztapaként” közreműködött Tóth Attila.

Egy szomorú évforduló is kötődik a stúdiónévadóhoz: 2 éve hunyt el Kiss Péntek József író, rendező, tanár, aki 1999 és 2003 között volt a Komáromi Jókai Színház igazgatója. Az ő igazgatása alatt, a színház 50. évadában kezdődött az addigi körterem átépítése színházi stúdióvá.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Kiss Gibbó Gábor


Hasonló cikkek