Megszentelték a Tiszát

Ugyan még nem kapott „szent” előtagot a folyó, de a vize így is már szintet lépett.

Január 6-án megáldották Szeged szeretett folyóját, mely sok művészt, költőt ihletett már meg, s amely a lakosság szívéhez is igen közel áll.

Régen szokás volt megszentelni az élővizeket, hiszen vízkereszt napján a katolikusok arra emlékeznek, hogy Jézus megkeresztelkedett a Jordán folyóban.  Ez a vallás szempontjából jelentős tett és megerősíti a híveket, reményt nyújtva nekik.  Az idők során, a modernizált korban valahogy mégis elkopott a hagyomány.

Szegeden 2010-ben helyezték vissza a vallási események gyakorlatai közé, Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök javaslattétele nyomán.  Azóta ismét hagyománnyá változott és sok érdeklődőt vonz a folyóparti szentelés. Mely vissza kívánja állítani a világban lévő jó dolgokat, hogy mi emberek megtalálhassuk nyugalmunkat és a földi valamint túlvilági létbe vetett bizalmunkat.

Folyóáldás – Fotó: Kuklis István

Szaplonczay Miklós, a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség lelkésze elmondta, hogy az áldással egy kicsikét a lakosok hozzáállásán is szeretnének változtatni.

Hiszen aki részt vesz a szentelésen, annak más értelmet nyer a folyó és biztos, hogy nem tekint rá úgy, mint amit ki lehet használni, be lehet szennyezni – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak

Bár most, 2021. január 6-án, nem a parton, hanem a Szent Rozália görögkatolikus kápolna előtt tartották meg az eseményt, így is nagy sikere volt. A hívek palackozott szenteltvizet vihettek haza, hogy legyen emlékük a napról. Ugyanis sokak különleges erejűnek tartják a szentelményeket: a megáldott vizeket, tárgyakat.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: delmagyar.hu

Nyitókép: szegedtourism.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek