Megújult és hatékonyabbá vált a Velencei-tó öt hajókikötője

Tisztán hazai forrásból, több mint 285 millió forint kormányzati támogatásból megújult a Velencei-tó öt hajókikötője – mondta hétfőn Gárdonyban, a létesítményeket bejáró hajóúton Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

 

Tessely Zoltán, aki egyben a Pannónia Szíve Programért és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, emlékeztetett: egyes fejlesztésekre a Velencei-tavi partfal felújítására nyert uniós támogatást nem lehetett felhasználni, így például a közforgalmú hajókikötők megújítására.

 

Drónnal készült felvételen a Velencei-tó korszerûsített gárdonyi hajóállomása a bejárás napján, 2023. október 16-án
(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

“Szeretném megköszönni Magyarország kormányának, hogy megértette azt a problémát, hogy voltak olyan beruházási elemek, amelyek európai uniós forrásból nem voltak megvalósíthatók, és ezekhez biztosított forrásokat” – mondta a miniszterelnöki biztos.

Megjegyezte, hogy például a vendégmólók megújítására több mint 500 millió forintot biztosított a kormány.

 

Tessely Zoltán  beszédet mond a korszerûsített közforgalmú hajóállomások bejárásán Gárdony közelében 2023. október 16-án
(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) vezetője elmondta, hogy a Velencei-tavi közforgalmú hajóállomások Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Sukoró korszerűsítésére magában foglalja a kikötők hajózásra alkalmassá tételét, valamint a közvilágítás korszerűsítését, illetve elektromos hajótöltők és egyéb szükséges parti létesítmények elhelyezését a kikötőkben.

Hozzátette, hogy az öt kikötő – a sukorói kivételével – már megkapta a használatbavételi engedélyt. A sukorói kikötő engedélye ezért várat még magára, mert egy másik projekt finanszírozásából építik meg az engedélyhez szükséges vizesblokkokat – tette hozzá VVVTFT vezetője.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció – A Velencei-tó nyugati medencéje a magasból (Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek