Mélyrepülésben a friss zöldségek ára

Teljesen beérett a magyar paradicsom és paprika. Most érdemes a boltokba rohanni, mivel ennél olcsóbb már nem lesz idén a lecsóba való. Az elmúlt évek árat összevetve azonban még a jelentős árcsökkenés ellenére is többe kerül idén a friss zöldség, mint tavaly. 

Néhány hete még 600-800 forintos kilogrammonkénti ár alatt nem lehetett paradicsomhoz jutni, most azonban már 250-300 forintért is hozzá lehet jutni egy kilogramm lédús csemegéhez. Nem csak a paradicsom, hanem a paprika ára is lecsökkent, így eljött az ideális idő a zöldségek bespájzolásához és a lecsó befőzéséhez, mivel ennél már biztosan nem lesz olcsóbb idén a paprika és a paradicsom. A HelloVidék megvizsgálta, mennyibe kerültek az elmúlt években a zöldségek, mennyit drágultak a vizsgált időszakban, mi lehet az oka az árváltozásnak, valamint azt is, hogy az ország különböző pontjain milyen áron adják jelenleg a szezon zöldségeit. Meglepő különbségeket találtunk. Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél volt egy kicsit drágább, igaz, az utolsó három-négy hétben aztán drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig olyan 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható. Az első hét hónapot nézve nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés. – nyilatkozott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A nyár elején a FruitVeB előrejelzésében leírta, hogy idén kisebb termőterületről 5-10 százalékkal több hajtatott paradicsomot és 5 százalékkal több uborkát takaríthatnak be a termelők a fűtött üveg- és fóliaházakban, ugyanakkor paprikából a tavalyi körül alakulhat a termés.

A zöldségeknek kedvezett a sok napsütés, az idei termés minősége jobbnak tűnik, mint a tavalyi. Július végétől augusztus közepéig kevesebb paprika és paradicsom volt az üzletekben és piacokon, mint tavaly ilyenkor. Ez a fogyasztói árakon is meglátszott. Ennek oka, hogy kisebb területen termeltek idén paprikát szabadföldön, a hűvös és esős május miatt pedig a meglévő növények sem tudtak optimálisan fejlődni. Lényeges, hogy jelentős gombás és baktériumos fertőzések is felütötték a fejüket idén. Ledó Ferenc hozzátette, hogy fóliában is kevesebb volt a mennyiség a megszokottnál ugyanebben az időben. Az üzletekben kapható paradicsomot 98 százalékban már üvegházakban, fóliákban termelik. Hasonlóan a paprikához itt is kevesebb volt ebben az időszakban.

Az év elmúlt időszakához képest várhatóan étkezési paradicsomból 5 százalékkal, paprikából a tavalyi szintet meghaladó 1-5 százalékkal többet takarítanak be. Augusztus 15-20-tól nagyobb mennyiségek jelentek meg paprikából és paradicsomból is, így a fogyasztói árak is csökkentek (augusztus elején paradicsom 500-600 Ft/kg, most 300-400 Ft/kg). Várhatóan ez még pár hétig tart, addig nem lesz jelentős árváltozás – mondta Ledó Ferenc a HelloVidéknek, aki hozzáfűzte, hogy hajtatásban nem, míg szabadföldön csökkent 2019-ben a termőterület, a technológiai korszerűsítésekkel részben ellensúlyozni lehetett a mennyiségi kieséseket.

Forrás

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek