Mi lesz a koncertekkel és a fesztiválokkal?

A napokban ez egy igen aktuális kérdéssé vált, mint ahogyan az is, hogy augusztus 15-től lehetőség nyílhat-e az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartására. Bár sokan arra számítottak, hogy a csütörtöki kormányinfón pontot tesznek a kérdőjel helyére, erre két hétig még biztosan várni kell.

Több ismert zenész/zenekar is felszólalt Palkovics László Világgazdaságnak adott interjúját követően, amiben az innovációs és technológiai miniszter már pedzegette a tömegrendezvényekkel kapcsolatos korlátozások augusztus 15-e utáni érvényben tartását. A felzúdulásnak több oka is volt, egyrészt az érintettek lényegében hónapok óta készülnek a zenei élet, illetve a fesztiválok újraindulására, másrészt az elmúlt hetekben több olyan esemény is lezajlott, ami (bőven) lehetővé tette 500 fő feletti tömegek csoportosulását.

Miben különbözik egy focimeccs és egy szabadtéri koncert?

Kérdezték sokan, a kérdés pedig jogos, Gulyás Gergely tegnap mégis egy meglehetősen sánta példát hozott fel a különbségekre – ez pedig az alkoholfogyasztás volt és az ebből fakadó fegyelmezetlenség, már ami a távolságtartást illeti. Azt tegyük hozzá, hogy aki nézett mostanában NBI-es meccseket, az láthatta, hogy a távolságtatást nem igazán sikerült betartani, az meg megint más lapra tartozik, hogy a Groupamában is lehetett sört venni, arról nem is beszélve, hogy meccsre alkoholt bevinni „fejben” is lehet. Így aztán a kérdésre az lett volna a legkézenfekvőbb válasz, hogy a különbség legfeljebb a szórakozás formájában keresendő, így pedig gyakorlatilag mindegy, hogy egy meccsen, vagy egy koncerten gyűlik össze húszezer ember.

Még nem dőlt el a nyárvégi rendezvények sorsa

Úgy látszik, hogy ebben a kérdésben még a kormánypárton belül sem sikerült maradéktalanul megegyezni, mert július végére ígérték a rendezvényeket illető döntést – ami így további két hét izgalmat jelent a zenészeknek, szervezőknek, háttérmunkásoknak, illetve azoknak is, akiknek jegyük van egy-egy nagyobb eseményre. Vélhetően ez a két hét arra kell, hogy tisztán láthassák, mennyire lódul meg a vírus terjedése az első körös nyaralásokat követően, az viszont már most sokatmondó tény, hogy a kormányinfón az augusztus 20-ai ünnepségeket – beleértve a tűzijátékot is – lefújták. Hogy ez a spórolásnak, vagy az elővigyázatosságnak köszönhető, az nagyjából július végére fog kikristályosodni, amikor döntenek a tömegrendezvényekről. Addig persze még a vírus is közbeszólhat…


Hasonló cikkek