Mičovský: Méltatlan a földművelésügyi minisztériumban zajló tisztogatás

Ján Mičovský (OĽaNO) volt földművelésügyi miniszter kritikus hangvételű nyílt levelet írt Igor Matovičnak, az OĽaNO elnökének. Az említett üzenetben Samuel Vlčan új agrárminiszter tisztogatásait bírálja.

Ján Mičovský korábbi agrárminiszter mindeddig hallgatott. A júniusban távozó földművelésügyi minisztér, egykori erdész május végén bejelentette, a Szlovák Földalapnál (SPF) felszínre került korrupciós botrány miatt lemond a tárcavezetői posztról, majd a két héttel későbbi sajtótájékoztatóján már arról beszélt, vissza szeretné vonni a lemondását. Ekkor azonban már nem volt visszaút.

Az új miniszter hivatalba lépése után látványos tisztogatás kezdődött az agrártárcánál. Az utóbbi két hónapban két államtitkár, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) igazgatója és a Szlovák Állami Erdőgazdálkodási Vállalat (Lesy SR) igazgatója is távozott a pozíciójából.

A lista azóta bővült. Az új agrárminiszterről tudni kell, hogy Mičovský kinevezése után maga is dolgozott a minisztérium államtitkáraként, de végül 3 hónap után távozott a tárcától, és Heger tanácsadói csapatát erősítette, egészen addig, amíg meg nem kapta a miniszteri széket. Vlčan csak annyit árult el, hogy nem egyezett a véleményük a minisztérium irányításáról.

A volt agrárminiszer nyíltan kimondta: abban bízott, hogy Vlčan elősegítheti a tisztességes magatartás átültetését az agrártárcába, most viszont kételyek merültek fel benne. „Több korábbi munkatársamat is érthetetlen, méltatlan módon bocsátotta el az új miniszter” – írta Mičovský, aki a levélben több példát is felsorolt. Hozzátette, az új miniszternek természetesen joga van megválogatni a munkatársait, de miért éppen azokat távolítja el, akik a tárcához bátorságot hoztak a bűnözés feltárására. „Azt is meg kell kérdeznem, hogy hol voltak és mit csináltak azok, akik most helyettesítik a régi arcokat, amikor a tárcánál sötét idők uralkodtak? És a legsúlyosabb kérdést is fel kell tenni – kinek az érdekében történik mindez?” – jegyezte meg a volt miniszter.

Mičovský a levél végén azért bírálta az OĽaNO vezetőjét, mert szerinte ölbe tett kézzel nézi a méltatlan tisztogatást.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek