Mindenki miniszerelnöke lenne, de Szlovákia nem Felvidék

A Felvidék megnevezés történelmi kifejezés, aminek nincs helye a politikai párbeszédben – mondta galántai látogatásán Eduard Heger kormányfő, aki magyar polgármesterekkel is találkozott a galántai kastélyban.

Elsőként a Čistý deň reszocializációs központ egykori épületében kialakított megyei Szociális szolgáltatások központjába látogatott a miniszterelnök, aki szerint a központ átmenetet jelent a sötét múlt és a világos jövő között. A miniszterelnök érdekes és úttörő projektnek nevezte a központ szolgáltatásait, ahol a szociális intézmények alkalmazottai kapnak szakmai segítséget. Heger szerint a reszocializációs központ botránya megtestesítette Robert Fico és Peter Pellegrini kormányának árnyoldalát. Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke ismertette a központ létrehozásának történetét, elmondta, hogy poszt covid-rehabilitációt is nyújtanak. 2019 óta több mint 700, idén már 250 szociális munkás kapott ellátást és képzést a központban.

A központ megtekintése után galántai járásbeli polgármesterekkel a nemzetiségek együttéléséről is egyeztettek. „Miniszterelnökként az a célom, hogy mindenki Pozsonyba tekintsen, és ne a környékbeli országok fővárosaiba, és az állampolgárok otthon érezzék magukat Szlovákiában. Párbeszédet akarok folytatni a Szlovákiában élő kisebbségekkel, köztük a magyarokkal is. Ahhoz, hogy minden polgár otthon érezze magát, szükség van a konstruktív párbeszédre” mondta el Heger.

A Felvidék kifejezésben pedig egyetért a külügyminiszter álláspontjával. „Szó volt az iskoláról, hogy milyen arányban jut pénz a szlovák és a magyar intézmények felújítására. Többen elmondtuk, hogy nem tapasztalható probléma a szlovákok és magyarok együttéléseben.ˮ – nyilatkozta a találkozóról Zupko Tamás, Vezekény polgármestere.

Farkas Lívia, Kajal polgármestere hasznosnak értékelte a találkozót. „Örülünk annak, ha magasabb szintekről is érdeklődnek a mindennapi gondjaink irántˮ – fogalmazott a polgármester. Peter Paška, Galánta polgármestere pedig a kastély felújításának folytatására remél segítséget a miniszterelnöktől.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek