Mit ért a gyerek a Halottak Napjából?

A kisgyermekes családokban Halottak napja kapcsán külön problémát jelenthet elmagyarázni a kicsiknek, mitől más ez a nap, mint a többi.

All_Saints_Day,_1984,_Oswiecim,_Poland_Img871

Sokan gondolják úgy, hogy bizonyos életkor alatt nem is igazán kell a gyerekeknek a halálról beszélni. Pedig az elmúlás ugyanúgy az Élet körforgásának a része, s a piciket is fel kell valahogy készíteni ennek az elfogadására is.

Ma már sok könyv ad tanácsokat, útmutatót erre nézve is. Mégis nekünk kell eldöntenünk: gyermekünk – életkorától, érettségétől függően – mennyire értheti meg e nap üzenetét. Egy biztos: őszintének kell lenni, felesleges a gyermekek tudatát ködösítéssel, mellébeszéléssel terhelni.

Ha fájdalmat is okoz visszaemlékezni elhunyt szeretteinkre, a kicsik így tanulják meg azt, hogy igenis van halál, és ezt fel kell tudni dolgozni, mindenkinek a maga módján. Persze mindig nagy tapintattal, érzékenységgel kell kezelni ezt a témát.

Az sem mindegy, hogy a családunk milyen kultúrkörbe tartozik. Ezt befolyásolhatják persze más hatások is: gondoljuk csak a Halloween szokásainak itthoni meggyökerezésére. Sok iskola, óvoda is követi már ezt a külföldről átvett hagyományt, és szívesen készítenek a gyerekekkel töklámpásokat.

töklámpások

A kicsik ilyenkor talán nem értik, miért készülnek ezek a “vicces” tökfejek. Ami különösen fontossá teszi a szülő szerepét: a mi dolgunk az, hogy elmagyarázzuk porontyainknak a kettő közötti különbséget.

Az ünnepnapok arra is alkalmasak, hogy régi fotókat nézegetve elevenítsük meg az ősök szellemét. Ilyen módon alakíthatjuk ki a fiatal generációban azt a hozzáállást, amelyet el is várunk majd tőlük: hogy felnőtt korukban ők is tisztelettel, szeretettel állítsanak nekünk emléket az ő gyermekeiknek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

A Halloween elmaradhatatlan dísze

A legnagyobb kincsünk

 

Képek forrása: www.lindaraeapolzon.combien.hu, www.biocoop-casabio.com

 


Hasonló cikkek