Mozgalmat indított a budapesti atlétikai vb-ért Baji Balázs

Mozgalmat indított a budapesti atlétikai világbajnokságért Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó. A magyar főváros tavaly nyerte el, első közép-kelet-európai helyszínként, a rendezési jogot.

Budapest olyan városokhoz csatlakozhat, mint Róma, Tokió, Párizs, Berlin, Moszkva, Peking vagy London, ezekben a világvárosokban már volt atlétikai-vb. Azért csak csatlakozhat, mert az új fővárosi vezetés tervein múlik, hogy felépülhet-e az atlétikai stadion. Baji Balázs szerint egy ilyen világverseny életre szóló élményt jelentene a nézőknek, és rengeteg fiatal kapna kedvet a sportoláshoz – közölte az M1 Híradója.

Ujjongva ünnepelte a közönség a Duna Arénában Hosszú Katinkát két évvel ezelőtt, miután megszerezte a budapesti vizes-vb első hazai aranyérmét. Több ezer szurkoló magyar zászlókat lengetve, megállás nélkül tapsolt, a lelátón egy gombostűt sem lehetett leejteni, olyan sokan voltak.

Elképesztő volt a hangulat az egész tornán, a Duna Aréna emblematikus helyszínné vált, a magyar sportolók pedig összesen kilenc érmet gyűjtöttek. A világbajnokság megrendezése nemzetközi szinten is komoly elismerést szerzett Magyarországnak.

Egy évvel később pedig egy újabb hazai rendezésű világversenyen, a birkózó vb-n biztathatta a közönség büszkén a magyar sportolókat. Bácsi Péter egy izgalmas összecsapásban szerzett aranyérmet hazánknak a Papp László Budapest Sportarénában. Ugyanitt ünnepelhették a magyar drukkerek a Győr női kézilabdacsapatát idén májusban, amikor megnyerték a BL-döntőt.

2023-ban pedig a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot rendezhetik meg először Budapesten. Ezzel olyan városok mellé zárkózhat fel a magyar főváros, mint Róma, Tokió, Párizs vagy London. Közép-Kelet-Európában sem rendeztek még korábban atlétikai vb-t, ez lehet az eddigi legnagyobb magyarországi nemzetközi sportesemény.

Az új főpolgármester azonban már a kampányában kijelentette, hogy leállítaná a sportfejlesztések egy részét, stadion-stoppot hirdetett.

 

„Elbizonytalanított a jelenlegi helyzet és megijedtem attól, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság és vele együtt az atlétika jövője veszélybe kerül” – ezt írta közösségi oldalán Baji Balázs. A világbajnoki bronzérmes sportoló úgy fogalmazott: az atlétikának, ami Magyarország ötödik legsikeresebb sportja, nincs egy igazi otthona, edzőközpontja, nemhogy nemzetközi eseményekre alkalmas létesítménye.

 

A világklasszis atléta szerint a vb egy életre szóló élményt jelenthet a közönségnek, és sok fiatal kaphat kedvet a sportoláshoz. Baji Balázs egy mozgalmat is elindított az atlétikai-vb támogatására.

Közben Karácsony Gergely politikai szövetségesei közül többen sem támogatják a stadion-stoppot. A kispesti polgármester, Gajda Péter a Budapest Honvédnak is megüzente, hogy nem torpanhat meg a Bozsik stadion építése.

Baranyi Krisztina, Ferencváros új ellenzéki polgármestere pedig kijelentette: támogatja a Népligetnél tervezett új sportcsarnok létrehozását, amely a 2022-es kézilabda-Eb egyik helyszíne lenne.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek